Eğitim
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Göç olgusuna serinkanlı şekilde eğilmek zorundayız
MEMUR-Sen Konfederasyonu Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, “Gerçekliği en çıplak şekilde kavramak, çözümü kolaylaştırır. İdeolojilerin, keskin inançların oluşturduğu yargıların yerine biz, göç olgusunda da serinkanlı bir şekilde sorunların üzerine eğilmek durumundayız” dedi.
Eğitim-Bir-Sen ve Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Eğitim ve Göç Sempozyumu’, Memur-Sen Genel Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılışına, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, Yükseköğretim Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Halim Haldun Göktaş, Hacı Baram-ı Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ramazan Çağlayan, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Demircioğlu katıldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, göç olgusunun zamanın ruhunun tezahürlerinden biri olduğunu belirterek, “Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan hareket halinde. Aslında, göç kavramının malum çok geniş bir tanımı var. Literatürde göç, ‘insanların ekonomik, sosyal, siyasal, dini veya başka dış etkenler nedeniyle hayatlarının geri kalanını veya sadece bir kısmını geçirmek üzere yaşadıkları ülkeleri, şehirleri, köyleri, kasabaları ve benzeri yerleşim alanlarını değiştirmeleri’ olarak tanımlanıyor. Ben bir emek örgütü lideri olarak göç kavramını daha ziyade sistemsel bir olgu olarak kodlamak istiyorum. Hatta öyle ki sistem, bir noktada demografik hareketliliği zorunlu kılmaktadır. Ne var ki son yıllarda savaşlar başta olmak üzere kıtlık, fakirlik gibi olgularla birlikte çok ciddi bir hareketlilik var dünya üzerinde” diye konuştu.
Krizler derinleştikçe jeopolitik hareketliliklerin artacağı ve düzensiz göçün her geçen gün artacağına dikkat çeken Yalçın, “Sebep ne? Sebep emperyalizm, sebep sömürgeci politikalar. Evet, göç hayatımızın bir parçası. Dünya ölçeğindeki gelişmelere baktığımız zaman göç olgusu yine dediğim gibi jeopolitik kırılmalara bağlı olarak daha uzun bir süre bizi meşgul edecek gibi duruyor. Biz, her zaman bir şey diyoruz. Gerçekliği en çıplak şekilde kavramak, çözümü kolaylaştırır. İdeolojilerin, keskin inançların oluşturduğu yargıların yerine biz, göç olgusunda da serinkanlı bir şekilde sorunların üzerine eğilmek durumundayız” ifadelerini kullandı.