Connect with us

EKONOMİ

Erhan Usta’dan Meclis kürsüsünden EYT tepkisi!

Yayınlanma tarihi:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ekonominin genel durumu hakkında söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, EYT’lilerin taleplerinin devam ettiğini bir kez daha tekrar etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ekonominin genel durumu hakkında söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, EYT’lilerin taleplerinin devam ettiğini bir kez daha tekrar etti.

Usta’nın Genel Kurul’da yaptığı konuşmaların bir bölümü şu şekilde:

“…Şimdi, Hükûmetten beklentilerimiz şunlar: Yani bu Hükûmetin yapısal hiçbir sorunu çözebileceğini düşünmek çok mümkün değil ama kısa vadeli ve bir kısım sorunları çözebilir diye düşünüyorum. Birincisi, bir defa şu gençlerimizin Kredi ve Yurtlar Kurumuna olan borçlarını yapılandırın, buraya bir kolaylık getirmek lazım. 5 milyonun üzerinde öğrencimiz borçlu ve bunları ödeme imkânı yok. Bunların sadece üçte 1’i istihdamda. Üçte 2’si istihdam dışında olan insanların bunu ödeme imkânı yok. Bununla ilgili -giriş konuşmamızda da ifade etmiştik- bizim bir önerimiz var. Toplum yararına çalışma kapsamında sosyal sorumluluk projelerinde bu gençlerimizi çalıştırarak bu borçları ödetelim ve gençlerimizi borçlu olmaktan kurtaralım.

Esnaf sanatkârlarla ve KOBİ’lerle ilgili -az önce ifade ettim- onlara yeni kredi değil, mevcut kredilerini yapılandıracak bir kolaylık sağlayalım, burayı hazine bir miktar fonlasın. Çünkü bu insanlar bu borçları ödeyemiyor, çarklar dönmüyor, diğer türlü iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklar.

Çiftçi çok perişan. 3 milyar lira, tarımsal desteklemeleri 3 milyar lira artırmakla bu iş olmaz. Yani buna ilişkin dünya kadar hesap var. Yani 100 milyarı aşan bir ilave maliyetin geldiği bir yerde sadece yüzde 3’ünü karşılıyorsunuz. Ciddi bir gübre desteğinin verilmesi lazım. Bunu hemen yapabilirler, yapmaları gerekir.

Taşımalı eğitimde servis şoförlerinin sorunları var. Bakın, bunlara Milli Eğitim Bakanlığı ihale yapmış, ihale kapsamında mazot 6,5 lirayken… Ya, böyle bir vicdansızlık olabilir mi? 6,5 lirayken ihale yapılmış, bu insanlara hiçbir fiyat düzeltilmesi yapılmıyor. Bugün 15,5 lira olmuş mazot. Bunların, bu sorunun çözülmesi lazım.

Taşeronların kadroya geçirilmesi meselesi… Artık iyice büyüdü bu mesele. Diğerlerini nasıl geçirdiyse bunların da bir yasal düzenlemeyle… Biz buna destek vereceğimizi burada ifade ediyoruz, bunun yapılması lazım.

Şimdi, elektrikte KDV, gıdada KDV indirildi. Bu ayrı bir bahis, bunu belki konuşuruz ama elektrikte esasında KDV oranlarının yüzde 1’e indirilmesi lazım, sadece konutta falan da değil, hem sanayide hem ticarethanede yüzde 1’e indirilmesi lazım. Daha da ötesinde yapılması gereken şey: Bu fahiş zamların geri alınması gerekir. Bu elektrik faturalarının altından ne esnaf kalkabilir ne aileler kalkabilir ne de sanayici kalkabilir. Daha tarımsal sulama faturaları gelmedi. Sulama faturaları gelince… Biliyorsunuz, tarımsal sulamada son yapılan zam yüzde 97 arkadaşlar. Yahu elektrik icat edildi edileli bu kadar yüksek zam görmedi ya! Yani, dolayısıyla, bunların mutlak surette geri alınması lazım.

Firmaların ciddi KDV alacakları var, bu KDV alacaklarının iade edilmesi gerekir. Ya, milletin kendi alacağı bu. Firmalara siz kredi vereceğinize devlet borcunu ödesin bu firmalara, onların da birtakım maliyetleri düşerse hem fiyatlarına da bu maliyet düşüşlerini yansıtırlar.

Özel okullarda ciddi sıkıntı var, KDV oranlarının buralarda da yüzde 1’e indirilmesi gerekiyor.

Asgari ücretin yılın başında bir defa artırılması bu çerçevede artık yetmiyor. Dolayısıyla, asgari ücretin yıl içerisinde mutlak surette güncellenmesi ihtiyacı var.

3600 ek gösterge ve EYT meselesini söylemeye gerek yok, bunlarla ilgili talepler zaten devam ediyor.

Şimdi, peki, para politikasına yönelik olarak neler yapılması lazım? Bir defa, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi lazım. Kurumlarımız yıprandı. İşte, dün konuştuğumuz, bütün kamuoyuna da mal olan gıdada KDV indirimini beceremeyen, mevzuatı yanlış çıkaran, yüzde 8 vergi oranlı kırmızı ette “1’e düşüreceğim.” derken yüzde 18’e çıkaran liyakatsizlerin, ehliyetsizlerin yer aldığı, yönetimde olduğu bir iktidar var bugün. Dolayısıyla, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin mutlak surette tesis edilmesi lazım. Liyakat ve şeffaflığın mutlak surette tesis edilmesi lazım.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla