Eğitim
Kültür Koleji öğrencileri Nobel Ödül töreninde
Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji’nin 30 kişilik öğrenci grubu, ‘Oslo ve Stockholm’de düzenlenecek Nobel Haftası’ kapsamında bugün gerçekleşecek Nobel Ödülü törenini, Nobel Müzesi’nden izleyecek.
Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji’nin, 2017’den bu yana ‘uluslararası bilim vizyonu’ ilkesiyle sürdürdüğü Nobel Buluşması bu yıl 7 Aralık’ta başladı. 30 kişilik öğrenci ve öğretmen grubuyla katıldıkları etkinlik kapsamında ilk gün Nobel Barış Merkezi ziyaret edildi. Stockholm Üniversitesi’nde fizik, kimya ve ekonomi derslerine katılan öğrenciler Nobel Ödüllü Jenifer Doudna ve Benjamin List ile söyleşi yaptı. Bugün yapılacak törenin canlı yayına da katılacak öğrenciler, Nobel kültürünü rol modeller ve simgesel yapılar çerçevesinde farklı boyutlarıyla inceleyip, yarın İstanbul’a dönecek.
Öğrenciler, etkinliklerinin ilk adımını kasım ayında teorik fizikçi ve Nobel Fizik Ödülleri Genel Sekreteri Ulf Danielsson ile yaptıkları çevirim içi toplantıda atarak, İnovasyon Kültürü dergisinin aralık Nobel özel sayısı için, 2022 Nobel Kimya Ödülü sahibi Morten Medal ile de özel bir röportaj yaptı. Röportaj, 15 Aralık’ta çıkacak dergide yayınlanacak.
Etkinliğe katılan 9’uncu sınıf öğrencisi Eda Su Gürler, Nobel deneyiminin kendisine ve kariyer hedeflerine katkı sunacağını belirtti. Kültür Koleji Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi Parla Paksoy (13), “Ulf Danielsson’a evreni araştırırken en çok korktuğu veya en çok şoke olduğu şey neydi, onu soracağım. Hem güzel bir deneyim, güzel bir anı hem de Nobel Ödülleri’nin nasıl verildiğini çok merak ediyorum” derken, Kültür Koleji Anadolu Lisesi hazırlık sınıfı öğrencisi Fergan Doğu Çoban (14) da “Nobel Ödülleri’ne gideceğim için çok heyecanlıyım. Bu benim için bulunamaz bir hediye kabul edilebilir” ifadelerini kullandı.
İKEK YÖNETİM KURULU BAŞKANI: İLHAM VEREN ÇALIŞMALARI HER ZAMAN TAKİP ETTİK
İKEK Yönetim Kurulu Başkanı Ful Akıngüç, bu sürecin öğrenci ve eğitimci için bir deneyim olduğunu belirterek, “Kültür’de uluslararası bakış ve iyi örneklerin eğitim süreçlerine transferi kuruluşumuzdan bu yana temel felsefemiz. Nobel Buluşmaları da bu kurumsal bakışın bir simgesi. Gerek öğretmenlerimizin hizmet içi eğitimlerinde gerekse okullarımızın geliştirilmesinde, uluslararası alanda ilham veren çalışmaları her zaman takip ettik. Öğrencilerimiz için de Nobel Buluşmaları bu girişimin bir simgesi. Bir eğitim yöneticisi olarak dileğim, Kültürlü gençlerin bu etkinliklerden rol modeller, global bir bilimsel kültür vizyonu kazanmaları. Süreci başından sonuna kadar öğretmenleriyle takip ederek, her aşamanın içinde yer alıyorlar. Bu koordinasyonun bir parçası olmak bile gençlerimizin için müthiş bir kazanım” dedi.
İKEK Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu ise öğrencilerin uluslararası alanda bilimsel bir süreci izleyerek tüm aşamalarda geliştikleri bir etkinlik olduğuna dikkati çekerek, “Nobel etkinliklerine katılan her öğrencimizin, çalışmanın sonunda olgunlaştıklarını, bilimsel farkındalık kazandıklarını ve müthiş bir heyecanla döndüklerini gözlemliyoruz. Farklı kültürleri ziyaret, yeni rol modellerle tanışmak. Bilimde dünya vatandaşlığı ilkesi ışığında yaptığımız bu ve benzeri çalışmalarda öğrencilerimiz kendilerini yaşadığımız çağda ayırt edecek liderlik donanımlarını da erken evrede kazanıyorlar” diye konuştu.