Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Bakan Fidan: İsrail, Netanyahu rejimi altında haydut aktör haline gelmiştir

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABDdeki temaslarını sürdürüyor. 80. BM Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği New Yorkta Bakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısına başkanlık etti. Bakan Fidan, “İki acil riskle karşı karşıyayız. Birincisi, Gazzedeki soykırım ile İsrailin Batı Şeriayı ilhak etme ve Filistinlileri zorla yerlerinden etme çabaları. İkincisi, İsrailin tüm bölgemizin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden hesaplı yayılmacılık ve istikrarsızlaştırma stratejisi. İsrail, Başbakan Binyamin Netanyahu rejimi altında ‘Büyük İsrail hayalleriyle körleşen bir haydut aktör haline gelmiştir. İİT ülkeleri olarak ortak bir tutum almalıyız. İsraile yapılan tüm uluslararası silah ve mühimmat sevkiyatlarını durdurmak için ortak çabalarımıza devam etmeliyiz. Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) süreçlerinin cezasızlığı sona erdiren araçlar haline gelmesini sağlayarak hukuki mücadele alanını güçlendirmeliyiz. Filistin devletinin BMye tam üyeliğinin gerçekleşmesi için Filistinin tanınması yönünde son dönemde yakalanan ivmeden faydalanmalıyız. İsrailin suçlarını uluslararası toplumun önünde ifşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘SURİYENİN İSTİKRARI, BÖLGEMİZİN İSTİKRARINDAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ’

Fidan, Suriyenin istikrarının ve güvenliğinin sağlanmasına da değinerek, “Suriyenin istikrarı, geniş bölgemizin istikrarından ayrı düşünülemez. İsrailin Suriyedeki suçlarını durdurmak da aynı derecede hayati önem taşımaktadır. Suriyeli kardeşlerimizin İİT üyelerinin desteğine bilhassa ihtiyaç duyacakları alan yeniden inşa meselesidir” dedi.

‘IRKÇI EYLEMLERE ORTAK BİR TEPKİ GÖSTERMELİYİZ’

Bakan Fidan uluslararası toplumda son zamanlarda artan İslam karşıtı ırkçı söylemlere dikkat çekerek, “İslam düşmanlığı artıyor. Müslüman toplulukları hedef alan ırkçı eylemler devam ediyor. Bu konularda ortak bir tepki göstermeliyiz” açıklamasını yaptı.

‘MÜSLÜMAN TÜRK NÜFUS, CİDDİ HAK VE ÖZGÜRLÜK İHLALLERİYLE KARŞI KARŞIYA’

Bakan Fidan, Kıbrıs meselesi ile Yunanistan ve On İki Adadaki Türk azınlıklarının haklarına da değinerek, “Kıbrıs meselesi ve Batı Trakyadaki Müslüman Türk azınlığı durumu dış politikamızın iki önemli maddesini oluşturmaktadır. Tüm kardeş İİT üye devletlerini, Müslüman Kıbrıs Türklerinin özden gelen haklarını desteklemeye ve onlarla doğrudan temas kurmaya çağırıyoruz. Yunanistanda, Batı Trakyadaki Müslüman Türk azınlık ve On iki Adadaki Müslüman Türk nüfus, en temel hak ve özgürlüklerinden bile yararlanmalarını engelleyen ciddi ihlallerle karşı karşıya olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'deki temaslarını sürdürüyor. Fotoğraf: Ankara, (DHA)

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'deki temaslarını sürdürüyor. Fotoğraf: Ankara, (DHA)

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'deki temaslarını sürdürüyor. Fotoğraf: Ankara, (DHA)

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'deki temaslarını sürdürüyor. Fotoğraf: Ankara, (DHA)

Continue Reading
Reklam