Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Gazeteci Mustafa İşcan’dan dikkat çeken EYT yazısı!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Milli Gazete Yazarı Mustafa İşcan, kaleme aldığı köşe yazısında Emeklilikte Yaşa Takılanların ilk kazanımlarının Milli Görüş sayesinde Fazilet Partisi döneminde elde edildiğini kaydetti. İşcan, Fazilet Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi sayesinde en az 6 yıl hak kazanımı olduğunu dile getirdi.

Milli Gazete Yazarı Mustafa İşcan, kaleme aldığı köşe yazısında Emeklilikte Yaşa Takılanların ilk kazanımlarının Milli Görüş sayesinde Fazilet Partisi döneminde elde edildiğini kaydetti. İşcan, Fazilet Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi sayesinde en az 6 yıl hak kazanımı olduğunu dile getirdi.

İşcan, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli okurlar, bugün EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunu gündemde tutma adına EYT’de ilk kazanım nasıl oldu ve bu kazanım hangi siyasi partinin sayesinde oldu konusunu işleyeceğim.

Bildiğiniz gibi Millî Gazete, vatandaşların Sosyal Güvenlik konularında bilinçlenebilmek ve okurlarına faydalı olmak için 20 Ocak 2015 tarihinden itibaren bana bu köşeyi tahsis etti. Tahsis etmiş olduğu bu köşemden defalarca EYT’lilerin haklı isteklerini yazıya dökerek gündemde tutmaya, haklarını savunmaya ve çözüm yolları sunmaya çalıştım. Bugünde Millî Görüş partilerinden biri olan Fazilet Partisi’nin kanunu Anayasa Mahkemesine getirmesi sonucu aşağıdaki örnekten anlaşılacağı gibi en az 6 yıl hak kazanımları olmuştur.

YAŞA TAKILANLARIN MAĞDURİYETİ?

Değerli okurlar 08/09/1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile ülkemizde emeklilik sistemi değişmiştir. 08/09/1999 tarihine kadar kadınlar ve erkekler 18 yaş SGK işe başlama tarihlerine göre, kadınlar 20 yıl 5000 prim günü, erkekler 25 yıl 5000 prim gününe tabi olarak emekli olmaktaydı. 08/09/1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile bu sitem değişmiş kadınların ve erkeklerin sigortalılık sürelerine yaş şartı eklenmiştir. Bu değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatılmıştır. Bu yaş şartı getirilmesi sonucunda emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetleri başlamıştır.

İLK KAZANIM, DÖNEMİN MİLLÎ GÖRÜŞ PARTİSİ FAZİLET PARTİSİ İLE OLMUŞTUR

Dönemin ana muhalefet partisi Merhum Erbakan Hocanın siyasi yasaklı olmasından dolayı genel başkanlığını sayın Recai Kutan Bey’in yaptığı Fazilet Partisi, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine gitti ve Anayasa Mahkemesi kadınlarda emeklilik yaşının 58, erkeklerde 60 yaş olmasını kabul etmedi. 23/02/2001 tarihli kararında yürütmeyi durdurdu. Yapılan düzenleme ile kademeli sistem getirildi. 1 Haziran 2002 tarihinde 08/09/1999 öncesi işe başlayanlarda kademeli emeklilik sistemi devreye girmiş oldu. Aşağıda dönemin hükümeti sonucu Mecliste kabul edilen kanunun ilk hali ve sonrasında Anayasa Mahkemesinin iptali ile bir nebze iyileştirilen kanun maddesi ve örneği vardır.

Anayasa Mahkemesinin iptali sonucunda bir yandan kayıp haklar revize edilirken,diğer taraftan kademeli artışa devam ettirildi.

Millî Görüş davasının lideri Rahmetli Prof. Dr. Erbakan, her zaman bu konudaki haksızlığı dile getirmiştir, en fazla da yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi Anayasa Mahkemesine taşımasıyla birlikte 01/09/1984 SSK girişi olan bir vatandaşımız 08/09/1999’da çıkan kanun Anayasa Mahkemesine götürülmese idi 54 yaşında 5750 günle emekli olacak iken,48 yaşında 5225 günle emekli olmayı hak etti.

İşte EYT’yi Sn. Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Anayasa Mahkemesine taşıtmasıyla haksızlığı bir nebze de olsa gidermiş oldu.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam