Eğitim
“Tatil sanatla, sporla, kültürle bezenirse çok daha anlamlı olur”
2022-2023 eğitim ve öğretim dönemi bugün ara tatile girdi. 2 aylık eğitimin ardından milyonlarca öğrenci için 9 günlük tatil başladı. Tatilin verimli ve bir program dahilinde olması gerektiğini söyleyen Kültür Koleji Kültür2000 Koleji Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu “Tatil demek tamamen düzensiz canımızın her istediğini yapabileceğimiz bir zaman dilimi olmamalı. Kaliteli zaman geçirmek çok önemli. Tatil, aslında çocuğun gelişimine fayda sağlayacak sanatla, sporla, kültürle bezenirse çok daha anlamlı olur” diyerek velilere ve öğrencilere önerilerde bulundu.
12 Eylül’de başlayan eğitim-öğretim dönemi, yaklaşık 2 ayın ardından bugün ara tatile girdi. Okula 9 gün ara verecek olan öğrenciler tatil heyecanını yaşarken, veliler bu süreci nasıl verimli geçirebileceklerini düşünüyor. Kültür Koleji-Kültür2000 Koleji Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, öğrencilerin bu süreci nasıl daha verimli geçirebileceğine yönelik tavsiyelerde bulundu.
“DERSLER İLK GÜN İLK SAATTE TÜM CİDDİYETİYLE BAŞLAR”
Kültür de geçen bir dönemin hem çok keyifli hem de çok yoğun olduğunu söyleyen Kültür Koleji – Kültür2000 Koleji Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, “Kültür 60 yıllık bir kurum. Yoğun akademik programı olan bir okuluz. Biz de dersler ilk gün ilk saatte tüm ciddiyetiyle başlar. Artık bugün çeyrek dönemi geride bırakıyoruz. Keyifli ve mutlu bir öğrenci grubunu bugün okuldan uğurlayacağız. Onları güzel bir tatil bekliyor” dedi.
“OKULUMUZDA YAŞAM BAŞARISINI ÖNEMSEYEN BİR KÜLTÜR VAR”
Okul eğitimi hakkında bilgiler veren Kutoğlu, “Kültür denilince akla iyi bir yabancı dil eğitimi, düzenli bir yaşam, iyi bir zaman yönetimi, hedef koyabilen öğrenci geliyor. 21. yüzyıl becerileri dediğimiz yaratıcılık, inovatif düşünme, girişimcilik ile onları geleceğe hazırlıyoruz. Bunlar eğitim programımızda yaş düzeylerine göre yerini almıştır. Ama her şeyin ötesinde bizim için önemli olan şey şu; okulu seven, hedef koyabilen kendini mutlu ve başarılı hissedebilen öğrenci. Bizim okulumuzda yaşam başarısını önemseyen bir kültür var. Okulumuzdaki eğitimde, aslında her kademede farklı hedefler var. Yani okul öncesinde, ilkokulda, ortaokulda ve lisede farklı. Okul öncesinde en büyük görev çocuğu gelişimsel olarak ilkokul olgunluğuna hazırlamaktır. Fiziksel gelişim, bilişsel gelişim, duygusal ve sosyal gelişim gibi çok yönlü bir gelişim söz konusudur. İlkokulda daha farklıdır tabi ki, iyi güçlü bir ilkokul eğitimi temel eğitimdir ve bu çok önemlidir” diye konuştu.
İlkokulu bitiren her çocuğun ilk önce anadilini çok iyi kullanması gerektiğini söyleyen Kutoğlu, şunları ekledi:
“Çocuğun dil becerisi çok gelişmiş olmalı. Bununla birlikte tabi İngilizce önemli. Kültür de İngilizce ve Türkçe olarak çift dilli eğitim programı uygulanır. İlkokul 1, 2, ve 3’üncü sınıflarımızda biz Türkçe ve İngilizce olarak eğitim veriyoruz. Öğrenciler matematiği belli saatlerde çift öğretmenle Türkçe ve İngilizce karma senaryo dersleriyle alır. 5’inci sınıfta, ortaokula geldiğimizde ise adeta bir hazırlık sınıfı vardır. 5’inci sınıfa İngilizce hazırlık sınıfı diyoruz. Öğrenci yoğun bir İngilizce programıyla ortaokula giriş yapar. 7 ve 8 ‘e geldiğinde de bir merkezi sınav gerçeği vardır. Bugün ki adı LGS olan sınav sistemine güçlü bir hazırlık yapılır. Cumartesi günleri sınav hazırlık kurslarımız vardır. Öğrenci, ortaokulu bitirdiğinde artık ne istediğini bilen kendi kariyerinde adımını atmış biri haline gelir. Öğrencilerimiz fen ve matematik odaklıysa fen liselerine, dil ve çok yönlü bir becerisi varsa, uluslararası program öğrencisi olmak istiyorsa Anadolu liselerinde yerini alır. Lise yaşamı ise bambaşka. Liselerimiz çok yönlü öğrenci yetiştiriyor. Örneğin bireysel gelişim programı adı altında öğrenciye sunduğumuz bilim ve inovasyon programları, üniversitemizin desteğiyle hukuk ve ekonomi programları, sanat ve spor programları iyiden iyiye kendini gösterir. 11-12’ye geldiğinde ise artık öğrencinin yönü artık tamamen üniversiteye hazırlıktır. Bu dönemde kariyer danışmanlığı başlar, sınava hazırlık güçlü bir biçimde organizedir. Sonrasında da üniversiteye adım atılır. Üniversitemiz 25’inci yılını geride bıraktı. Türkiye’nin en saygın vakıf üniversitelerinden biri. Bu anlamda Kültür, gerçekten anaokulundan üniversiteye kesintisiz eğitimi sunan ve 60 yıldır ailelerin güvenini kazanmış bir eğitim kurumudur. Haliyle biz de çok mutluyuz.”
“TATİL SANATLA, SPORLA, KÜLTÜRLE BEZENİRSE ÇOK DAHA ANLAMLI OLUR”
Öğrencilere ve ailelerine tatil döneminde önerilerde bulunan Kutoğlu, şunları ekledi:
“Tatil denilince aklımıza, uyumak daha serbest zaman geçirmek, dinlenmek geliyor ama biz şunu öneriyoruz; Evet, yaklaşık 9 haftada bir tatil yapıyoruz bu son derece sağlıklı ve doğru. Ama bu tatil nasıl olmalı? Bir kere tatil programlı olmalı. Tatil demek tamamen düzensiz canımızın her istediğini yapabileceğimiz bir zaman dilimi olmamalı. Düzenli uyku, düzenli beslenme ve zihinsel dinlenme önemlidir. Tabi ki sanat ve spor olmadan olmaz. Ben özellikle miniklerin velilerine şunu söylemek istiyorum; Sanat ve spor organizasyonları, balık tutmak, hafta sonu pikniğe gitmek gibi kaliteli zaman geçirmek çok önemli ve çok değerli. Ama tabi sınavlara hazırlananlar var. Tatil onlar için de tatil ama yine bir program dahilinde olmalı. Yani ilerleyen konuları düşünerek geçmiş konularda eksiği olanların bunları telafi etmesi ve pekiştirmesi lazım. Tatil, aslında çocuğun gelişimine fayda sağlayacak sanatla, sporla, kültürle bezenirse çok daha anlamlı olur.”