Ekonomi
AK Parti’den EYT açıklaması! “Kanunlar geriye doğru yürüyebilir”
BBN Türk’ün sabah haberleri kuşağı Gün Işığı programına konuk olan AK Parti Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, sunucu Gökhan Kayış’ın ‘EYT ne durumda’ sorusunu cevapladı. Yılmaz, EYT konusunda açıklanan bir çalışmanın olmadığı sürece konunun gündeme getirilmesinin doğru olmadığını söyledi.
TBBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Gün Işığı programını katıldı. Sunucu Gökhan Kayış’ın EYT konusuna ilişkin soruları cevaplayan Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.
Sunucu Gökhan Kayış, AK PARTİ’nin gündeminde EYT var mı? sorusunu Başkan Cevdet Yılmaz’a yöneltti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, soruyu şu sözlerle yanıtladı:
” EYT konusu hükümetin ve Çalışma Bakanlığının ilgilendiği bir konudur. Hükümetimizden ve yetkililerimizden bir açıklama olmadığı sürece bu tür konularda spekülatif yorumlar yapmak doğru değil.
Son 20 yıla baktığımız zaman Emeklilerimizin durumunu iyileştirmeye yönelik çok ciddi adımlar atıldı. En son yapılan gelişmeler arasında emekli maaşları 1500′ den 2500′ e çıkarıldı.
“YENİ BİR TEKLİFİMİZ VAR”
Cuma günü yapılacak Plan Bütçe Komisyonunda yeni bir yasa teklifimiz var. Toplantıda da EYT konusunu yasal bir zemine ulaştırmış olacağız. Ülkemizin imkanları genişledikçe, ekonomimiz büyüdükçe, kamu daha iyi imkanlara kavuştukça bunu bütüm toplumsal kesimlerle paylaşıyoruz. Ancak herhangi bir çalışma olgunlaşmadan bunu toplum önünde konuşmayı doğru bulmuyorum.”
“EYT’Lİ SAYISI 5 MİLYON DEĞİL”
TBMM Plan ve Bütçe Komiyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, EYT sayısının 5 milyon gibi bir rakam olmadığını belirtti ve şunları söyledi:
“EYT dediğimiz Emeklilikte için primini yatırmış, prim gün sayısını doldurmuş kişidir. Ancak kanunun belirlediği yaş sınırı vardır. Hem prim gününü doldurmuş olmak hem de devletin belirlediği yaşa gelinmiş olması gerekiyor. Dünyaya baktığımızda belli bir yaştan önce emekli yapmak konusunda hiçbir ülke hevesli değildir. Gelişmiş ülkelerde bu yaşı daha da arttıran ülkeler var. Çünkü emekliler ve çalışanlar arasında bir denge oluşması gerekiyor. Emeklilerimize ödediğimiz maaşı çalışanlarımızın primlerinden ödüyoruz. Ortada böyle bir denge var ve bu dengeleri ele alınarak tartışılması gerekiyor. Bir ülkenin geleceğini etkileyebilecek hususlar bunlar, bütün emeklilerimizin refah seviyesini etkileyebilecek hususlar bunlar. Gönül ister ki kaynaklar sonsuz olsun herkese her istenilen dağıtılsın. Ama şunu unutmamak gerekiyor; Bütün toplumsal kesimlerin talepleri ni belli bir denge içerisinde karşılamak gerekiyor. Sosyal politikaları oluştururken sadece bir kesim üzerinden tartışmayı açıkçası ben doğru bulmuyorum.
KANUNLAR GERİYE DOĞRU YÜRÜYEBİLİR Mİ?
Genel ilke olarak kanunlar geriye doğru olumsuz işlemez ancak sosyal sigorta alanında bütün dünyada genel bir kural vardır. Bu nedenle de geriye yürür.”