Ekonomi
Meclis’te EYT’ye bir ret daha!
Bütçe görüşmelerinin ardından TBMM’de yoğun mesai devam ederken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in en düşük emekli maaşının net asgari ücret tutarında olması istemiyle hazırladığı kanun teklifi reddedildi.
Ömer Fethi Gürer’in en düşük emekli aylığının net asgari ücret tutarında olması için verdiği kanun teklifi TBMM’de görüşüldü. Genel Kurul’da oylanan teklif reddedildi.
Gürer, oylanmadan önce Genel Kurul’a hitaben bir konuşma yaptı.
Ekonomik krizin tüm kesimleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gürer, “Emekli deyince aklımıza hemen emeklilikte yaşa takılanlar da geliyor. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti de ortadan kaldırılmalı. Bugün, işsiz kalan, 50 yaşını aşmış aynı aileden karı koca eğer 58 yaşını beklemek durumunda olursa ne yazık ki Sosyal Güvenlik Kurumundan dahi yararlanamıyor. İnsanların ekonomik gelirleri olmadığı için açlığa mahkûm oluyorlar. Emekli olmak dert, emekli olduktan sonra yaşamak dert.” dedi.
2006 yılında çıkarılan aylık bağlama oranı katsayı düzenlemesiyle emekli maaşlarının daha önce yüzde 70 katsayıyla hesaplandığını anımsatan Gürer, bu katsayının yüzde 30’a kadar düşmesinin emekli maaşlarında ciddi bir kayba neden olduğunu hatırlattı.
Gürer şunları kaydetti:
“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; vermiş olduğum kanun teklifiyle emeklilerin en düşük maaşlarının asgari ücretin net tutarı kadar olmasını talep ediyorum.
Ülkemizde ekonomik buhran nedeniyle her kesim sorunlar yaşıyor; işçi, çiftçi, engelli, esnaf ve bunların yanında emekliler de büyük bir geçim sıkıntısı içindeler. Şu anda, emekliler 1.500 lira civarında bir ücret alıyorlar; genelde tüm emekliler yoksulluk sınırının altında maaş alırken, açlık sınırı altında emekli maaşı alanların sayısı da her dönem artıyor.
“İNTİBAK DÜZENLEMESİYLE GİDERİLMESİ GEREK”
Bildiğiniz gibi, 2006 yılında çıkarılan aylık bağlama oranı katsayı düzenlemesiyle, emekli maaşları daha önce yüzde 70 katsayıyla hesaplanırken bu katsayının yüzde 30’a kadar düşmesi emekli maaşlarında ciddi bir kayba neden oldu. 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008’den sonra maaş alanlar arasında büyük bir farklılık var; intibak düzenlemesiyle bunun giderilmesi gerekiyor.
“EMEKLİNİN MAAŞI YETMİYOR”
Günümüzdeyse ekonomik sıkıntılar emekliler için çok çok arttı. Emekli ısınma, kira, aydınlanma giderlerini dahi karşılayamayacak duruma düştü. Bugün 5 kişilik bir aile üç öğün yarım simit tüketse, bir de çay içse yanında, ne yazık ki emeklinin maaşı buna yetmiyor. İçinde bulunduğumuz süreçte emeklilerin yaşadığı mağduriyetin ortadan kaldırılması için mutlak surette bir düzenleme ihtiyaç. Bunun kalıcı olabilmesi için de asgari ücretin net tutarında emekli maaşı sabitlenmeli, yani asgari ücret neyse en düşük emekli aylığı da o olmalı çünkü emekliler yaşamlarının önemli bölümünde çalışarak devlete primlerini ödemişler, emeklilikle ilgili kuralları yerine getirip yaşamlarının son bölümünde iyi yaşamayı hak ediyorlar; onların daha sağlıklı beslenebilmesi, torunlarıyla güzel bir yaşam geçirilebilmesi, kültürel etkinliklerde olabilmesi ve yaşamlarının kalan süresini daha mutlu yaşayabilmeleri için gelirlerinin de ona endeksli olması lazım.
EMEKLİLER EKMEK KUYRUĞUNDA
Ne yazık ki ülkemizde emekli, emekli olduktan sonra ek iş yapmak zorunda kalıyor. Pandemi sürecinde çoğu emekli ek iş yapabilme durumunda da olmadı, geçimlerini çok zor koşullarda gerçekleştiriyorlar. Daha önce pazara geç saatlerde gidip pazarda ucuzlayan fiyatlardan ürün almaya çalışan emekliler, ne yazık ki günümüz koşullarında pazara dahi gidemez duruma geldiler. Nasıl gitsinler? Bakliyatın, tavuğun, yumurtanın, ekmeğin fiyat artışları emeklinin yaşamını doğrudan etkiledi. Ekmek kuyruklarına girenlere gidin bakın, çoğunluğu emeklilerden oluşuyor.
Emeklilerimizin durumunu Meclisimizin değerlendirmesi ve vermiş olduğumuz kanun teklifiyle en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine getirilmesi önemli bir ihtiyaçtır.
“EMEKLİ OLMAK DERT, EMEKLİ OLDUKTAN SONRA YAŞAMAK DERT”
Emeklilerin sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda. Aileleriyle birlikte yaşamlarını iyi bir şekilde sürdürebilmeleri yetersiz de olsa bir asgari ücretin net tutarındaki maaşla en azından günü yaşayabilecek boyutta sürekliliği sağlar. Bu anlamda emeklilerimiz için getirmiş olduğum kanun teklifinin Meclisimizin tüm milletvekilleri tarafından desteklenmesinin faydalı ve yararlı olacağını düşünüyorum çünkü toplumsal sorunların ortadan kalkabilmesinin çözüm yerinin Meclis olduğunu işaret etmek gerekir. Meclis, eğer, ülkedeki yaşayan tüm kesimlerin sorunlarına çözüm üretebilirse bu sorunların ortadan kalkması ülkede yaşayan herkesin daha mutlu yaşamasına yol açar. “Emekli” deyince aklımıza hemen emeklilikte yaşa takılanlar da geliyor. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti de ortadan kaldırılmalı. Bugün, işsiz kalan, 50 yaşını aşmış aynı aileden karı koca eğer 58 yaşını beklemek durumunda olursa ne yazık ki Sosyal Güvenlik Kurumundan dahi yararlanamıyor. İnsanların ekonomik gelirleri olmadığı için açlığa mahkûm oluyorlar. Emekli olmak dert, emekli olduktan sonra yaşamak dert.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÖMER FETHİ GÜRER (Devamla) – Bu dertleri ortadan kaldırmak için emeklilerimize getirmiş olduğum kanun teklifi doğrultusunda destek verilmesini talep ediyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)
ERKAN AYDIN (Bursa) – Destek veriyoruz, evet.
BAŞKAN – Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmemiştir.”