Ekonomi
Seyahat tutkunları, ‘freelance kurye’ olarak para kazanıyor
– Kargo sektöründe faaliyet gösteren yerli girişim GrakGrak Cargo, insanların seyahat ederken paket kargo taşımasına ve ek gelir elde etmesine olanak sağlamaya başladığını duyurdu. Bu sayede göndericiler ile seyahat tutkunu kuryeler arasında sabit bir rota oluşturan ve aktarma işlemlerini ortadan kaldıran girişim, sürdürülebilir, hızlı ve güvenilir kargoculuğu yaygınlaştırıyor.
E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte paket teslimat hizmetlerine taleplerin artması, kargo taşımacılığı pazarının büyümesini tetikliyor. Market Research’ün yayımladığı verilere göre, 2021’de 13 milyar dolar değerinde olan kargo taşımacılığı pazarının 2030’a kadar yüzde 5,17’lik bir artış kaydederek 22,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Girişim fikirlerinin kargo hizmetlerindeki eksikliklerden ortaya çıktığını aktaran GrakGrak Cargo Kurucu Ortağı Halil İbrahim Dursunoğlu, konuya dair şu açıklamada bulundu:
“Günümüzde Türkiye’de her dakika bin 500 adet kargo gönderiliyor. Bu kargoların teslimi 1 ila 7 gün arasında değişkenlik gösterirken, çoğu zaman da gecikiyor. Kargo şirketlerinin yoğun talep karşısında müşterilerine geribildirim vermekte zorlanması da kişilerin kargosunu takip edememesine neden oluyor. Sektörde süregelen bu sorunlara istinaden hayata geçirdiğimiz sistemimizle, global pazarda kritik bir rol oynayan lojistik şirketi olma yolunda hızla ilerliyoruz. Uygulamamızla insanların seyahat ederken efor sarf etmeden kargo taşıyarak para kazanmalarını sağlarken, kullanıcıların da kargolarını en hızlı sürede iletmelerine ve teslim almalarına olanak tanıyoruz. Sektöre yeni bir soluk kazandırmanın yanı sıra kargo hizmetlerinde sürdürülebilirlik ve güvenilirliğe dair farkındalığı da artırıyoruz.”
ULAŞIM VE TAŞIMACILIK SERA GAZININ ÜÇTE BİRİNDEN SORUMLU
Uygulamalarının geleneksel kargo fiyatlarına göre yüzde 50 daha düşük maliyetli ve hızlı olduğunu belirten Halil İbrahim Dursunoğlu, “Dünya genelinde sera gazının neredeyse üçte birinden (%29) sorumlu ulaşım ve taşımacılık endüstrisi, iklim krizini tetikliyor. Biz de doğayı koruma ve kusursuz bir kullanıcı deneyimi yaratma misyonumuzla sürdürülebilir ve kişiselleştirilebilir kargo hizmeti vermeye başladık. Kargoların şubeden şubeye ya da araçtan araca aktarılma aşamalarını tamamen ortadan kaldırdık. Platformumuzla gönderici ve alıcı arasında tek ve sabit bir rota oluşturduk” dedi.
SEYAHAT TUTKUNLARI FREELANCE KARGO TAŞIYOR
Kargo gönderimi ve teslim hizmetlerinin tümünün uygulama üzerinden gerçekleştirildiğini belirten Dursunoğlu, iş modellerine dair şu bilgileri paylaştı:
“Hizmetimizden faydalanmaya başlamadan önce hem kuryelerin hem de göndericilerin gerçekleştirmesi gereken birkaç prosedür bulunuyor. İlk adımda kullanıcıların mail adresiyle platforma kaydolması gerekirken, bunu bilgilerin doğrulama süreci takip ediyor. Bu noktada süreç müşteriler ve kuryeler için ikiye ayrılıyor. Kuryeler kayıt olduktan sonra seyahatlerinin tarihlerini, başlangıç ve bitiş rotalarını sistemde belirtiyor. Göndericiler ise puanlar ve yorumlar üzerinden kuryeleri incelemesiyle birlikte kuryelerle iletişime geçerek süreci başlatıyor. Kurye kargoyu kapıdan alıp doğrudan alıcıya götürürken, göndericiler de süreci canlı takip sisteminden izleyebiliyor.”
GÖNDERİCİLERLE KURYELER TEK PLATFORMDA BULUŞTU
Çift taraflı kazan kazan mekanizmasıyla oluşturulmuş kargo hizmetlerinin yeni bir ekosistem yarattığına dikkat çeken Halil İbrahim Dursunoğlu, “Kargolarını uygun fiyatlı göndermek isteyenlerle, seyahat ederken para kazanmak isteyen kişileri tek platformda buluşturuyoruz. Sistemimizle birlikte yalnızca kargo süreçlerini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir kargo sektörüne katkıda bulunuyoruz. 2 ay gibi kısa bir sürede 20 bin kullanıcıyı aşan ailemizi büyütmeye devam etmek ve şu ana kadar kargo teslimatı yaptığımız 35 ülke de dahil olmak üzere alacağımız yatırımlarla faaliyet alanımızı genişletmek, pazarın dinamiklerini belirleyen kritik bir oyuncu olarak konumlanmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.