Sosyal medyada bizi takip edin

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk devletleri, köklü bir mirasın taşıyıcısıdır

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristanda Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesine katıldı. Konuşmasına, Türk Devletleri Teşkilatının gayriresmi zirvesi vesilesiyle Macaristanı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek başlayan Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orbana ‘nazik ev sahipliği nedeniyle’ teşekkür etti. Erdoğan, TDT dönem başkanlığını yürüten Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparova da başarılarının devamını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ilk kez bir gözlemci ülkede düzenlenmesinin öneminin altını çizerek, “Teşkilatımızın bir zirvesini ilk defa gözlemci ülkede tertiplememiz Macaristana verdiğimiz önemin en açık göstergesidir” dedi.

Türk devletlerinin, ‘tarihin ve medeniyetin kesişim noktasında Doğunun bilgeliğiyle Batının dinamizmini birleştiren köklü bir mirasın taşıyıcıları’ olduğunu söyleyen Erdoğan, “Teşkilatımızın Doğu ile Batıyı buluşturan bu stratejik bağlantının asli mimarlarından biri olacağına yürekten inanıyorum. Temsilcilik ofisi ile kuraklığın önlenmesi enstitüsüne ev sahipliği yapan Macaristanın Teşkilatımız ile Avrupa kuruluşları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayan rolüne büyük önem atfediyoruz. Macaristan temsilcilik ofisimizin icra direktörlüğüne de Macaristanın İstanbul eski Başkonsolosu Balazs Hendrichin atanmasının ofisin etkinliğini artıracağı kanaatindeyiz. Bu vesileyle Macaristanın kültürel iş birliğimizin nişanesi Türk Kültürü Teşkilatına (TÜRKSOY) gözlemci üye olarak katılımını teşvik ettiğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilat olarak nice zorluğun, ön yargının ve engelin üstesinden geldiklerini kaydederek, “Geriye doğru baktığımızda bugün parmakla gösterilen bir seviyedeyiz. Elbette önümüzde daha gidilecek çok mesafe var ama siz kardeşlerimle hedefe varacağımızdan hiçbir şüphe duymuyorum. İdare, personel ve bütçe başlıklarında sekretaryamızın ilave imkanlarla mücehhez kılınması, teşkilatımızı çok daha etkin hale getirecektir. İlk aşamada sekretaryamızın bütçesinin iki katına çıkarılmasının faydalı ve gerekli olduğu kanaatindeyiz. Geçtiğimiz aylarda kutladığımız Nevruz Bayramı, bin yılı aşan ortak kültür ve tarihimizin, kader ve gönül birliğimizin en önemli kültürel mirasıdır. 21 Martın bundan böyle Türk Devletleri Teşkilatı Nevruz Anma ve Kutlama Günü olarak ilan edilmesinden memnuniyet duyacağız. Keza Semerkantta bu yıl düzenlenecek olan UNESCO 43’üncü Genel Konferansında 15 Aralık gününün Dünya Türk Dili Günü olarak ilan edilmesinin çok anlamlı olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda yürütülen çalışmaların konferans tarihine kadar neticelenmesini temenni ediyorum. Özbek kardeşlerimize başarıyla icra edeceklerine samimiyetle inandığım genel konferansta şimdiden üstün muvaffakiyetler diliyorum. Bu vesileyle Özbekistanın Türk Kültür ve Miras Vakfına üye olarak kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

‘ORTA KORİDOR PROJESİ STRATEJİK ÖNEMDEDİR’

Doğu ile Batı arasında güvenli ve kesintisiz ulaşım hattını teşkil eden ortak koridorun, stratejik bir güzergah olarak öne çıktığını vurgulayan Erdoğan, “Orta koridorun başarısı için teşkilat bünyesinde iş birliğine büyük önem veriyor, üye devletlerin desteğini bekliyoruz. Geçmişte Kıbrısta, Karabağda, Bosnada ve bugün de Gazzede yaşanan trajediler, bizlere sınırlarımızın ötesini de düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Sesimizi duyuracağımız her vesile, insanlığın ihtiyaç duyduğu adil düzen, hakça paylaşım ve hukuk temelli sistem arayışlarına cevap verecektir” diye konuştu.

‘KKTCSİZ BİR TÜRK DÜNYASI EKSİKTİR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşündüğünü belirterek, “Kardeşlik hukukumuzun gereği olarak birbirimizi kollarken aramızdaki dayanışmayı çok daha görünür kılmamız gerekiyor. Aile meclisimizin, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmasını artırmasının önemini vurgulamak istiyorum. Türk dünyasının doğru bildiği yoldan şaşmadan, gönülden bağlı olduğu Kıbrıs Türklerinin hak, özgürlük ve adalet mücadelesine çok daha fazla omuz vermesini bekliyoruz. Bu minvalde Aksakallar Konseyimizin mayıs ayı başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde gerçekleştirdiği toplantıyı çok anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bugün zirvemizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Türk Akademisine gözlemci üyeliğine ilişkin aldığımız kararı çok önemli bir ilave adım olarak görüyoruz. İnşallah uzak olmayan bir gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini teşkilatımıza tam üye olarak kabul edeceğimiz günleri hep birlikte görmeyi ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türk dünyası için stratejik önemi olan Kafkaslarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktaran Erdoğan, “Can Azerbaycanın Ermenistanla barış anlaşması üzerinde mutabık kalmasından memnunuz. İki ülke arasında kalıcı barış tesis edilebildiği takdirde bu durum şüphesiz Türk dünyamız için birçok fırsatı da beraberinde getirecektir. Bu noktada Muzaffer Cumhurbaşkanı Aziz Kardeşim Aliyevin bölgeye barışı getirecek lider olarak tarihe geçeceğinden eminim” dedi.

‘GAZZEDE SİVİL HALK CEHENNEMİ YAŞIYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’ye ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Modern zamanların en şiddetli insani felaketinin yaşandığı Gazzede ise sivil halk adeta cehennemi yaşıyor. Birleşmiş Milletler dün yaptığı bir açıklamayla, şayet yardım ulaşmazsa 14 bin bebeğin ölebileceğine dair vahim bir uyarıda bulundu. Türk dünyası olarak ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz sevkiyatı, Gazzenin yeniden imarı ile adil ve kalıcı bir barış sürecinin başlatılması yönündeki çabalara katkılarımız önemlidir. Bölgemizdeki istikrar ve sükunet arayışları çerçevesinde İsrailin sınır tanımayan yayılmacılığına karşı durulması ve Filistinin yanı sıra Lübnan ve Suriyenin toprak bütünlüğünün desteklenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

‘RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ KÜRESEL ETKİLERİNİ HEPİMİZ DERİNDEN HİSSEDİYORUZ’

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel etkileri olduğunu bildiren Erdoğan, “Güvenliğimize yönelik sınamaların en önemlilerinden biri olan Rusya-Ukrayna Savaşının küresel etkilerini hepimiz derinden hissediyoruz. Taraflar 2022 yılından bu yana ilk kez geçtiğimiz günlerde yeniden İstanbulda bir araya geldi. Kapsamlı ateşkese ve adil bir barışa ulaşılması yönünde her iki ülkeyle yoğun temaslarımızı sürdüreceğiz. Keza 14 yıl süren ihtilafın ardından Suriyenin istikrara kavuşmasına yönelik yoğun çabalarımız devam ediyor. Bu fırsatın etkin ve doğru şekilde kullanılması sadece Suriyede değil, bölge ve ötesinde istikrarın sağlanması açısından önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Profesör Doktor Sayın Aziz Sancarı aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu kaydederek, “Türk dünyası kültür elçisi Nobel ödüllü bilim insanımız Profesör Doktor Sayın Aziz Sancarı bugün özellikle aramızda görmekten memnuniyet duyuyorum. Kendisine Bişkek zirvesinde almış olduğumuz kararla Türk dünyasında bilimsel çalışmalara üstün katkılarından dolayı Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülünü birazdan takdim edeceğiz. İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizin Sayın Sancarın izinden giderek bilimde, teknolojide, ilimde ve diğer alanlarda Türk milletine daha nice başarılar yaşatacaklarını düşünüyoruz” diye konuştu.

TÜRK DÜNYASI OLARAK DAYANIŞMA İÇİNDE KARŞILIKLI SAYGI VE KARDEŞLİK İÇİNDE YÜRÜYECEĞİMİZE İNANIYORUM

Türk dünyası olarak tam bir dayanışma içinde, karşılıklı saygı ve kardeşlik içinde geleceğe hep beraber yürüyeceklerine inandığını belirten Erdoğan, “Bu düşüncelerle zirve kapsamında bugün imzalayacağımız Budapeşte Deklarasyonu ve alacağımız kararların Türk dünyası başta olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Rabbim yol arkadaşlığımızı ve muhabbetimizi daim eylesin diyorum. Bugün aile meclisimizde siz kardeşlerimle ve gönül dostlarımla birlikte olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Macaristana ve kıymetli dostum Başbakan Sayın Viktor Orbana fevkalade ev sahipliği için şükranlarımı sunuyor, teşkilat üyesi dost ve kardeş ülke halklarına en kalbi muhabbetlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam