Ekonomi
Bakan Bolat: Japonya ile ticaret hacmi hedefimiz 10 milyar dolar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka Expo 2025 kapsamında bulunduğu Japonyada, Japon hükümet temsilcileri ve iş insanlarıyla temaslarda bulundu. Bakan Bolat, Japonya ziyareti sırasında gerçekleştirdiği temaslara ilişkin DHAya açıklama yaptı. Bakan Bolat, dünyanın tüm ülkelerinde olduğu gibi Japonlarla da dış ticarette müzakere pozisyonunda olduklarını belirterek, “Biz istikrarlı bir şekilde rakamları büyüteceğiz. 2025i 6 milyar dolar olarak tamamlamayı hedefliyoruz. 2028e kadar olan süreçte Türk-Japon ticaretinin 10 milyar dolara kadar artması en büyük hedefimiz. Bizim dış ticaret politikasında hedefimiz dengeli ticaret. Bunu dünyanın her tarafıyla, her bloku veya ülkesiyle olan ticaretimizde gözetmeye gayret ediyoruz. Bu anlamda birbirimizi tamamlayabilecek ürünlerde karşılıklı ticaretin artırılması konusunda Japon yetkililerle bizim müzakere pozisyonumuz var” ifadelerini kullandı.
İŞ BİRLİĞİNİN ÇOK BAŞARILI ÖRNEKLERİ VAR
Türkiye ve Japonya arasındaki iş birliği alanlarına değinen Bolat, “Japonya-Türkiye arasında inşaat sektöründe, müteahhitlikte iş birliğinin çok başarılı örnekleri var. Marmaray, Osmangazi Köprüsü, Boğazdaki ikinci köprümüz Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Haliç Köprüsü, Fatih Sultan Mehmetin şu anda bakımı yapılıyor ve Orta Asyada, Orta Doğuda da başarılı örnekler var. Ayrıca, yeniden imar çalışmaları başlarken Ukraynada, Suriyede ve Orta Asya cumhuriyetlerinde, Türk cumhuriyetlerinde Türk müteahhitlerin kaliteli teknolojik üretimi, Japonların da yine hassas mühendislik kabiliyeti ve finans gücüyle konsorsiyumlar, güzel projeler başarıyorlar. İstanbuldaki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi de yine Türk-Japon müteahhitlik iş birliğinin en güzel örneklerinden biridir” diye konuştu.
DÖVİZ KAZANCIMIZI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Bakan Bolat, Türkiyenin bor rezervi zenginliğini simgelemesi için Osaka Expo 2025te kurulan Türk Pavilyonuna yerleştirilen bor kaplı ağaca ilişkin, “Türkiyenin bor madeninde, krom madeninde 1,3 milyar dolarlık ihracatı var. Biz katma değerli uç ürünlere de evrilerek buradaki ihracatımızı, döviz kazancımızı artırmaya çalışıyoruz. Burada sergilediğimiz ağaç da çeşitli medeniyetler ve kültürlerden birleşmeyi temsil ediyor. Tıpkı Anadolumuzun, Türkiyemizin, Doğu-Batı medeniyetlerini, Doğu-Batı kıtalarını, Asya ile Avrupayı birleştirdiği gibi, kültürleri birleştirdiği gibi” dedi.