Dünya
Yılın Ağaç Oymacısı Ödülü’nde finalistlerin eserleri büyüledi
– İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Heritage Crafts, her yıl düzenlediği ‘Yılın Ağaç Oymacısı Ödülü’nün finale kalan üç ismini bu hafta açıkladı. Finalist David Robinson’un suda yüzen iki hayvanı ağaç gözdesine tasvir ettiği eseri, sosyal medyada binlerce kez beğenildi. Yaylı müzik enstrümanları yapımı konusunda eğitimini Türkiye’deki bir ud yapımcısından alan Jonathan Hill’in ürettiği mavi-yeşil viola d’Amore çalgısı ise beğenilen eserler arasında yer aldı.
Başkanlığını İngiltere Kralı 3. Charles’ın yaptığı ve geleneksel el sanatları kültür mirasına sahip çıkan sivil toplum kuruluşu Heritage Crafts’ın her yıl düzenlediği Yılın Ağaç Oymacısı Ödülü’nde finale kalan 3 ağaç oymacısının isimleri bu hafta açıklandı. 30 yıl önce hobi olarak başlayan ve kendini yetiştiren David Robinson’un suda yüzen iki hayvanı ağaç gövdesine tasvir ettiği eseri özellikle sosyal medyada büyük ilgi görerek binlerce kez beğenildi. Heritage Crafts, kazanan adayı 7 Ekim’de Lortlar Kamarası’nda bir törenle açıklayacaklarını belirtti. Finalistler ağaç oymacılığı alanında geçen yıl içinde ürettikleri eserlerine bakılarak seçildi.
ŞİİRDEN ESİNLENDİ
Robinson’un İskoçya’daki karaağacı iskarpelayla oyduğu el işi şimdiden sosyal medyada büyük beğeni toplarken, Jonathan Hill ise el yapımı oymacılıkla yaylı müzik aletleri ürettiği için finalistler arasında yer aldı. Jonathan Hill, diğer eğitimlerinin yanı sıra Türkiye’de usta bir geleneksel ud yapımcısından enstrüman yapımı eğitimi aldı. Finalistlerin duyuru haberinde Hill’in kemana benzeyen, el yapımı mavi-yeşil renkli viola d’Amore çalgısının görseli kullanıldı ve yine sosyal medyada büyük beğeni aldı.
Hill, bu enstrümandaki mavi/yeşil rengi ve tüm süslemeleri tasarlarken Heinrich Heine’nin büyüleyici, baştan çıkarıcı bir denizkızının denizcileri ölüme sürüklediği bir alman şiiri olan ‘die Lorelei’ efsanesinden esinlendi.