Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar: CENGAVER ile ilgili yoğun çalışmalarımız sürüyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Trakya Üniversitesinin düzenlediği Nereye Gidersen Git Başladığın Yeri Unutma etkinliğinde, öğrencilerle buluştu. Kendisi de 1995 yılında Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Nacar, hem mesleki deneyimlerini anlattı, hem de HAVELSANın faaliyet alanları ve projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Programa Edirne Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hatipler, Nacarı mezun olduğu üniversitede ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HİÇBİR ZAMAN YOK OLMAYACAK

Programda, katılımcılara deneyimlerini paylaşıp, HAVELSANın faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Nacar da 30 yıl aradan sonra Trakya Ãœniversitesinde olmaktan mutluluk ve heyecan duyduÄŸunu söyledi. İçinden geçilen dönemde bilgisayar mühendisliÄŸinin gözden düşecek bir meslek olarak görülmemesi gerektiÄŸini söyleyen Nacar, “Çok kıymetli öğrenci arkadaÅŸlarım var burada. Acaba biz bilgisayar mühendisi olarak yanlış meslek mi seçtik? Gelecekte iÅŸsiz mi kalacağız? Yapay zeka dünyayı deÄŸiÅŸtiriyor, bizi de demode mi edecek gibi kaygılar taşıyorlar olabilirler. Dolayısıyla ben bunların çok yersiz olduÄŸunu, eÄŸer deÄŸiÅŸimi yönetebiliyorsak, kendimizi geliÅŸtirebiliyorsak, hiçbir ÅŸekilde, hiçbir meslek asla yok olmayacak, daha ilerleyecek, daha farklı boyutlara farklı noktalara gidecek diyerek buradaki hüsnüniyetimi belirtmek istiyorum” dedi.

DEĞİŞİMİ YÖNETELİM

Öğrencilerin, çağın deÄŸiÅŸimine ayak uydurup, bu deÄŸiÅŸimi yönetmeleri gerektiÄŸini dile getiren Nacar, “Böyle bir dünyaya doÄŸru gittiÄŸimizin farkında olalım ve bu deÄŸiÅŸimi yönetelim. Yönetirsek biz bu iÅŸin dışında kalmayız. GeçmiÅŸte 1361den bu yana olduÄŸu gibi biz yine burayı baÅŸkent yapabiliriz gönüllerimizde ve biz buralardan dünyaya, dünyanın çeÅŸitli yerlerine tekrar kendi kültürümüzü, medeniyetimizi, ışığımızı yayabiliriz. Bizde bu cevher var, bir defa oldu. 2000 yıl önce, 1000 yıl önce oldu, bugün yine tekrardan, yeniden niye olmasın diyoruz” diye konuÅŸtu.

HAVELSANın, savunma sanayisinde yazılım ve donanımları entegre eden, birlikte sistem haline dönüştüren, platformlara akıl katan ürünler geliÅŸtiren bir firma olduÄŸunun altını çizen Nacar, dijital asker CENGAVER projesine iliÅŸkin de bilgi verdi. Nacar, “Hem komuta kontrol alanında hem de eÄŸitim simülasyon alanında yaptığımız ürünler ve kazandığımız teknolojileri, sivil alanda da kritik kurumların hizmetine sunduÄŸumuz birtakım sivil projeler, KOVAN gibi, ODAK gibi ve otonom sistemler gibi alanlarda faaliyet gösterdiÄŸimiz firmamız. Biz tabii daha öncesinde dijital birlikler konsepti kapsamında GeleceÄŸin orduları dijital birlikler nasıl olabilir? konusunda bunu tek erden, kara aracı, insansız deniz aracı ve hava aracı olmak üzere bunların birlikte operasyon nasıl yapabileceÄŸi, sürü zekasıyla bu orkestrasyonu, komuta kontrolü saÄŸlayabileceÄŸimiz sistemler üzerine kafa yormamız, Ar-Ge çalışmaları yapmamız neticesinde dijital birlikler alanında önemli çıktılar sunduk. Bunlardan bir tanesi de CENGAVER. Bu CENGAVER sistemi sayesinde tek bir er üzerindeki sensörler, haberleÅŸme ve yazılım veri füzyonu sayesinde aslında diÄŸer tim üyeleriyle, diÄŸer ekipteki üyelerle birlikte ve cihazlarla yönettiÄŸi insansız cihazlarla birlikte bütünleÅŸik bir harekat ortamı sunmaya çalıştık. Bunu geçtiÄŸimiz fuarlarda da sergiledik. Bu konuda yoÄŸun çalışmalarımız devam ediyor ve inÅŸallah önümüzdeki dönemlerde de bunu da bir ürün olarak ilgili kurumlarımızın kullanımına sunuyor olacağız” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar (FotoÄŸrafta), bir süredir üzerinde çalışılan dijital asker CENGAVER'le ilgili yoÄŸun çalışmaların sürdüğünü belirtti. FotoÄŸraf: Umut IÅžIK / Edirne, (DHA)

  • HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, kendisinin de mezun olduÄŸu Trakya Ãœniversitesi'nde öğrencilerle buluÅŸtu. FotoÄŸraf: Umut IÅžIK / Edirne, (DHA)

  • Trakya Ãœniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Hatipler (fotoÄŸrafta), Nacar'ı üniversitede ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. FotoÄŸraf: Umut IÅžIK / Edirne, (DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir