Sosyal medyada bizi takip edin

Sağlık

Tek yumurta ikizlerine, 3 boyutlu modelleme ile çene ameliyatı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ameliyat öncesi konuşma zorlukları çektiğini, çiğneme ve ısırma problemleri olduğunu dile getiren Gökçe Demir, “2 yıl önce diş tedavime başladım. Alt çenem öndeydi; bu yüzden hem yeme hem de konuşma problemleri yaşıyordum. 4 ay önce ameliyat oldum. Şu an yeme problemlerim yok, çene ağrılarım da geçti. Liseye başladığımdan beri çenemden şikâyetçiydim; alt çene problemim özgüvenimi düşürüyordu. İki yıl önce, liseden mezun olduktan sonra anneme durumumu anlattım. Annem de beni hastaneye götürdü ve dişsel tedavime başladık. Bu tedavinin ardından ameliyat oldum. Konuşma zorlukları çekiyor, ayrıca çiğneyemiyor ve ısıramıyordum. Şu anda çok rahatım, hiçbir problemim kalmadı.Gamze Hoca ve Abdullah Hocaya ameliyat oldum. Sürecim çok rahat geçti; ameliyattan sonra hiç ağrı yaşamadım. Sadece ilk 3-4 gün biraz açlık çektim, o da gayet kolay atlatıldı. Ameliyat olacaklara önerim kesinlikle korkmayın, süreç çok rahat geçiyor ve neredeyse hiç ağrı yaşamıyorsunuz” diye konuştu.

BAŞ AĞRILARIMDAN KURTULMAK İÇİN ABLAMIN CESARETİ BANA ÖRNEK OLDU

Ablasının ameliyatının başarılı geçmesiyle daha da cesaretlendiğini ifade eden Tuğçe Demir ise “2 yıl önce diş tedavisine başladım. Çok küçükken sürekli hastaneye giderdim; çürüklerimi ve dolgularımı yaptırmak için. O dönemde çene problemim olduğu söylenmişti. Devlet hastanesine gittiğimde de ameliyat olmam gerektiğini belirttiler. Birçok doktor gezdim ve hepsi aynı şeyi söyledi: Çene uzayacak, bu da daha büyük sağlık problemi yaratacak. İki sene önce dişlerimdeki rahatsızlıkları tamamladım, ardından diş teli takıldı ve ameliyatı bekledim. Kardeşim Gökçe de 2 sene önce diş teli taktırdı. Onun da alt çenesi öndeydi, üst çenesi gerideydi. Yaklaşık 4 ay önce diş tedavisi bitti, ameliyatına hazır hâle geldi ve ameliyat oldu. Benim de yemek yemede sıkıntılarım oluyordu; başım çok ağrıyor, migrenim tutuyordu. Yemekleri çiğnerken zorlanıyordum, sosyal hayatımda da konuşmada güçlük çekiyordum” dedi.

ORTOGNATİK CERRAHİDE DİJİTAL PLANLAMA VE YAPAY ZEKADESTEĞİYLE AMELİYAT, İŞİN EN KOLAY AŞAMASI

Yapay zeka araçları ve 3 boyutlu uygulamalar sayesinde hastaların ameliyat öncesi elde edilecek görüntüyü öngörebildiğini belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel, “Bu vaka bizim için sürprizdi; çünkü ilk olarak Gökçeyi gördük, daha sonra annesiyle Tuğçe geldi. Hangisi hangisiydi, başta karıştırdık, çünkü ikiz olduklarını söylememişlerdi. Gökçeyi muayene ettik, gerekli bilgileri verdik. Tuğçe bu konuda biraz çekingen, biraz da korkuyordu ve önce ablasının ameliyat sonucunu görmek istedi. Ameliyat talebi olduğunu başlangıçta belirtmemişti. Biz Gökçenin klasik dijital planlamasını yaptık, ameliyat için psikolojik hazırlık aşamalarını tamamladık. Ardından aileye planlamamızı anlattık. Bu süreçte Tuğçe cesaretlendi ve daha önce düşünmediği bu ameliyatı olmaya karar verdi. Yine de ablasının ameliyatına tanık olmak istedi. Sonrasında Gökçenin operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. 3 boyutlu tüm kayıtlarını aldık; gerçek hayattaki görüntüsünü tamamen bilgisayara aktardık ve sanal bir hasta modeli oluşturduk. Bu model üzerinde bilgisayarın yapay zeka araçları ve 3 boyutlu uygulamalarla anomaliyi tespit ettik. Çenenin olması gereken konuma nasıl getirileceğini değerlendirdik. Son aşamada kendi klinik tecrübemizi de ekleyerek nihai planlamayı yaptık. Hasta da sonuçtan çok memnun kaldı; çünkü ameliyat öncesinde elde edeceği görüntüyü öngörebildi. Aslında ameliyat işin en kolay kısmı, zira nereye varacağımızı bildiğimiz için hasta da biz de psikolojik olarak iyi hazırlanıyoruz. Ameliyat söz konusu olduğunda herkesin korkuları oluyor. Kısa bir süre ufak ağrılar ve ödemler görülebiliyor; biz bunları minimize etmek için cerrahi stratejilerin tamamını uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇİFT ÇENE AMELİYATI SADECE ESTETİĞİ DEĞİL, TEMEL FONKSİYONLARI DA GERİ KAZANDIRIYOR

Çift çene ameliyatları sayesinde hastaları topluma geri kazandırdıklarını söyleyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şenol Kılıç ise “Gökçe ve Tuğçe, 2 yıl önce alt çenelerinin önde, üst çenelerinin ise yeterince gelişmemiş ve geride olması şikâyetiyle bize başvurdu. İkiz oldukları için yüz ve çene deformiteleri de birbirinin neredeyse aynısıydı. 4 ay önce Gökçenin ameliyatını tamamladık; çift çene operasyonu yaptık. Yani üst çeneyi öne aldık, alt çeneyi geriye çektik ve çene ucundaki fazla kemik dokusunu almak için genioplasti dediğimiz çene ucu estetiğini uyguladık. Şu anda Gökçenin iyileşme süreci gayet iyi durumda. Sıra şimdi Tuğçede. Aynı aşamalardan o da geçecek. Bu tür deformitelere sahip hastalarda en büyük problemlerden biri, özellikle hava yolu sıkıntıları oluyor. Yapılan ameliyatlar her ne kadar dışarıdan estetik düzeltme gibi görünse de aslında temel fonksiyonları onarıyoruz. Alt ve üst dişler kapandığında birbirine değmiyorsa çiğneme zorluğu yaşanıyor; bunu düzeltiyoruz. Ayrıca hastaların sosyal hayattaki psikolojik sorunlarını da gideriyoruz; bir bakıma topluma yeniden kazandırmış oluyoruz. Üstelik alt ve üst çenenin uyumsuzluğu eklem problemlerine yol açıyor. Hastalar bazen asıl durumlarının farkında olmayıp eklem şikâyetleriyle başvuruyorlar. Bu ameliyatlarla o sorunları da ortadan kaldırmış oluyoruz” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Tek yumurta ikizlerine, 3 boyutlu modelleme ile çene ameliyatı. Fotoğraf: İstanbul (DHA)

  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel. Fotoğraf: İstanbul (DHA)

  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel. Fotoğraf: İstanbul (DHA)

  • Tek yumurta ikizlerine, 3 boyutlu modelleme ile çene ameliyatı. Fotoğraf: İstanbul (DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir