Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

İletişim Başkanlığı: Geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

DMMnin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İngiltere merkezli The Guardian gazetesinde yer alan, Türkiye, sıfır atık bir ülke olacağını söyledi. Bunun yerine Avrupanın çöplüğü haline geldi başlıklı haberin algı amaçlı manipülasyon içerdiği tespit edilmiştir. Türkiyenin, Sıfır Atık projesinin ardından yurt dışından çok fazla plastik atık aldığı, ithal edilen çoğu plastik malzemenin geri dönüştürülememesi ve geri dönüşümün kontrol altında olmaması nedeniyle büyük bir çevresel kriz yaşandığı iddia edilmiştir. Türkiyenin geri dönüştürülebilir atıklarla ilgili mevzuatı ve Sıfır Atık Hareketinin kazanımları ile uluslararası alandaki ödülleri, bahse konu haberdeki kasıtlı manipülasyon ve propagandayı ortaya koymaktadır” denildi.

TÜRKİYE PLASTİK İTHALATI YAPMAKTADIR

Söz konusu haberde, Adanadaki verimli toprakların çöp yığınına dönüştüğü, plastik atıkların geri dönüşüme uygun olmayan şekillerde yakıldığının ileri sürüldüğü kaydedilerek, “Türkiye, ekonomik getirisi, geri dönüşüm sektörü ve ham madde temini açısından önem arz eden plastik ithalatı yapmaktadır. Türkiyede geri dönüşüm tesisleri, yeterli yerli ham maddeye ulaşmakta zorlandıkları için ithal edilen plastik atıkları işlemektedirler. Bu, üretim süreçlerinin devamlılığı için önemlidir. İthal edilen plastik atıkların geri dönüştürülmesiyle elde edilen ham maddeler, çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılmakta ve bu ürünler yurt dışına ihraç edilmektedir. Bu süreç, Türkiyenin dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlamaktadır. Geri dönüşüm sektörü, ithal edilen atıkların işlenmesiyle istihdam olanakları sunmaktadır. Bu, özellikle geri dönüşüm tesislerinde ve ilgili lojistik sektörlerinde iş imkanları yaratmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TÜM AŞAMALAR, TİTİZLİKLE TAKİP EDİLMEKTE

Türkiyenin sadece temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına izin verdiği işaret edilerek, “Karışık atıkların ithalatı mümkün değildir. İthal edilecek geri dönüştürülebilir atıkta yüzde 1den fazla yabancı malzeme bulunmaması gerekmektedir. Bu zorunluluklar göz önünde bulundurularak gümrüklerde ve tesislerde çok sıkı denetimler yapılmaktadır. Yapılan kontrol ve incelemeler neticesinde ithalata uygun olmadığı tespit edilen atıklar ilgili ülkeye geri gönderilmektedir. İthal edilen atıklar, gümrükten tesise varıncaya kadar MoTAT ismi verilen mobil atık taşıma sistemi ile takip edilmektedir. Atıklarla ilgili tüm aşamalar, çok yakından ve titizlikle takip edilmektedir. Ocak 2021-Şubat 2025 tarihleri arasında, Atık Bertaraf ve Geri Dönüşüm Tesislerine yönelik 29 bin 126 denetim yapılmış, 1898 adet idari yaptırımda 913 milyon TLden fazla para cezası uygulanmış ve 227 tesiste durdurma işlemi yapılmıştır” denildi.

TEHLİKELİ ATIKLARIN İTHALATI YASAKTIR

Haberde ayrıca geçen yıllarda da gündeme gelen, İngiltereden getirilen tehlikeli atıklar, Adanada geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıktı şeklindeki asılsız iddialara da atıfta bulunulduğu belirtilerek, “Çevre Kanunu gereği tehlikeli, geri kazanımı mümkün olmayan ve bertaraf amaçlı atıkların ithalatı yasaktır. İddialar üzerine 7 denetim ekibi tarafından bütün bölge taranmış ve herhangi bir döküm tespit edilmemiştir. İddia edilen 11 noktadan toprak numuneleri alınmış, analizlerde çevre ve insan sağlığı açısından tehlike yaratacak hiçbir parametre tespit edilmemiştir. Ayrıca haberde iddia edilenin aksine, sadece geri dönüşüm kapsamında ithal edilen atıklar değil iç piyasada toplanan atıkların da doğaya terk edilmesi ve çevreye zarar verecek şekilde yakılması yasaktır. Geri dönüşümden çıkan bakiye atıklar, geri kazanım amaçlı başka bir geri dönüşüm tesisine ya da bertaraf için lisanslı tesislere gönderilmektedir” ifadelerine yer verildi.

59,9 MİLYON TON ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILDI

Ortaya atılan iddialarla birlikte, Emine Erdoğan isminin ve Sıfır Atık Hareketinin de zikredildiği, projenin ilgisiz bir şekilde hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Sıfır Atık projesinin aldığı ödüller hatırlatılarak, şöyle denildi:

“Sıfır Atık Hareketi kapsamında Eylül 2024 verilerine göre; 29,3 milyon ton kağıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal, 16,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 59,9 milyon ton geri dönüştürülebilir atık ekonomiye kazandırılmıştır. Projenin uygulanmasıyla 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılırken, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlanmış, 127 milyon varil petrolden tasarruf edilirken, 5,9 milyon ton sera gazı salımı önlenmiştir. Öte yandan, 2,6 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanmasının yanı sıra, 104 milyon metreküp depolama alanından tasarruf edilmiş ve geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırılmıştır. Böylesine faydalı bir projenin çevre hassasiyeti algısıyla hedef alınması, kasıtlı manipülasyon ve propaganda kampanyasını ortaya koymaktadır.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir