Türkiye
Hadrianopolis’te ‘Bronz Filtre’ gün yüzüne çıkarıldı
Eskipazar ilçesi Budaklar köyünde milattan önce 1inci yüzyılda kurulduğu ve milattan sonra 8inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianapolis Antik Kentinde arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında yürütülen çalışmalarda; son olarak milattan sonra 5’inci yüzyıla ait ‘bronz filtre’ gün yüzüne çıkarıldı.
Doç. Dr. ÇelikbaÅŸ, gazetecilere, antik kentte kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘GeleceÄŸe Miras Projesi’ kapsamında devam ettirdiklerini söyledi. Kazı çalışmalarında arkeolojik açıdan önemli bulgu ve buluntulara rastladıklarını belirten ÇelikbaÅŸ, “Bu buluntulardan biri de bronz bir obje. Bu bronz objenin antik dönemde filtre olarak kullanıldığını tespit ettik. Antik dönemde insanların içeceklerini filtreleyen, daha konforlu bir ÅŸekilde içmelerini saÄŸlayan obje. Kronik bir forma sahip 9,2 santimetre uzunluÄŸuna sahip bir üzerinde taşıma halkası var. Aslında antik dönemde insanların bronz objeyi bir sefer kullanmadığını, kullandıktan sonra temizlenerek muhafaza altına alındığını ve defalarca kullanıldığını göstermekte. Konik bronz objenin üzerinde delikler var. Bu delikler filtre görevini görüyor” diye konuÅŸtu.
Bronz filtrenin milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduÄŸunu ifade eden ÇelikbaÅŸ, “Hadrianapolis’te beÅŸinci yüzyılda yoÄŸun bir ÅŸekilde tarımsal faaliyetlerin gerçekleÅŸtiÄŸini bilmekteyiz. Bu tarımsal faaliyetler ışığında Hadrianopoliste nar, elma, armut ve üzüm gibi meyveler ile arpa ve buÄŸday gibi hububatın yetiÅŸtirildiÄŸini biliyoruz. Hububatın Hadrianopolis toplumu tarafından tüketildiÄŸi net bir ÅŸekilde ortaya konmuÅŸtu” ifadelerini kullandı.
ÇelikbaÅŸ, Hadrianopoliste elde edilen tarımsal ürünlerden çeÅŸitli üretimlerin de yapıldığını öğrendiklerini dile getirerek, “Hadrianopoliste elde edilen çeÅŸitli meyvelerden meyve suları ve çeÅŸitli içeceklerin yapıldığını biliyoruz. Ä°nsanların bu içecekleri içerken saz ve kamış gibi bitkisel malzemelerden elde ettikleri pipetlerin ucuna bu filtreyi takıp içeceklerinde hem filtre hem de konforlu içim saÄŸladığını görmekteyiz. Pipetler günümüzde plastikten üretiliyor. Antik dönemde pipetlerin bitkisel malzemeden ve filtreli bronzdan elde edilmesi, o dönem insanların içeceklerini hem daha konforlu hem de daha saÄŸlıklı tükettiklerini bizlere iÅŸaret etmektedir” diye konuÅŸtu.