Türkiye
Depremzede çocuklar ailelerine kavuştu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat 2023teki depremlerin ardından 2 yıl geçti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremlerin ardından ailesinden ayrı düşmüş, refakatçisi olmayan 1912 çocuğu, Afet Yönetim Çocuk Modülünde kayıt altına alındı. Yapılan kimlik kontrolü, kimliklendirme ve rehberlik, danışmanlık hizmetleri sonucunda 1879 çocuk ailesine ya da yakınlarına teslim edildi. 17 depremzede çocuk tedavi sürecinde yaşamını yitirirken, 6 çocuk bu süreçte aile odaklı hizmetlerden faydalandırılarak, evlat edinildi veya koruyucu aile yanına verildi. 9 çocuk devlet kuruluşlarında koruma altına bulunurken, 18 yaşını geçerek reşit olan 1 çocuk kuruluştan ayrıldı.
PSİKOSOSYAL DESTEĞE ERİŞİM 5 MİLYONU BULDU
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığının, deprem felaketi sonrası yaptığı psikososyal destek çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi. Afetin yaşandığı illerin iyileştirme dönemine ilişkin ise “Afetin yaşandığı illerde psikososyal destek hizmetlerinin sürdürülebilir olması adına, özellikle yerel kapasitenin güçlendirilmesi için sahada aktif eğitimler verilmiştir. Mevcut süreçte yerel kapasite tarafından sosyal iyileştirme etkinlikleri devam ederken afetten psikolojik olarak daha fazla etkilendiği belirlenen kişiler için uzun süreli psikolojik danışmanlık kapsamında bireysel görüşmeler ve grup çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca konteyner kentlerde değişen ve dönüşen ihtiyaçlar tespit edilip, sosyal hizmet birimlerine ve diğer kurumlara yönlendirilmektedir. Depremin üzerinden geçen 2 yıllık süre zarfında 81 il genelinde yürütülen çalışmalar ile psikososyal destek hizmetine erişim 5 milyonu bulmuştur” denildi.
HAZIRLIK ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLMEKTEDİR
Olası afet ve acil durumlara ilişkin hazırlık çalışmalarına da yer verilen açıklamada, “6 Şubat depremlerinin ardından sahada yapılan çalışmalarla ilgili olarak, depremin 1inci ve 2nci yılında il müdürlerimiz ve saha personeli ile çalıştaylar düzenlenmiş ve müdahale çalışmalarımıza yönelik SWOT analizleri yapılmıştır. Bu analizler dikkate alınarak, olası afet ve acil durumlara ilişkin hazırlık çalışmaları daha etkili olacak şekilde devam ettirilmektedir. Bu raporlar sonucunda; ulusal ve yerel planların daha işlevsel hale gelmesi için destek çözüm ortağı kurumlarla düzenli toplantılar yapılması, AFAD iş birliğinde ulusal, bölgesel ve yerel tatbikatlar gerçekleştirilmesi, sahada kullanılan formların güncellenmesi ve dijitalleştirilmesi, psikososyal destek eğitimlerinin yaygınlaştırılarak, afete hazır personel sayısının artırılması, kayıp yas danışmanlığı, toplum temelli afet yönetimi ve grup çalışması gibi uzmanlaşmış eğitim programlarının geliştirilmesi, olası İstanbul depremi için senaryolar ve sayısal projeksiyonlar üzerinden hazırlık planlarının yapılması, yöneticiler ve meslek elemanlarından oluşan koordinatörlerin belirlenmesi, olağan dönem sosyal hizmet modellerinin, afette uygulanabilir hale getirilmesi gibi hazırlık çalışmalarına ağırlık verilmektedir” ifadeleri kullanıldı.