Sosyal medyada bizi takip edin

Güvenlik

HATAY- Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi’nden Hatay’da günde 4 bin ton enkazı ayrıştıracak tesiste inceleme

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

JAPONYAnın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, ülkesinin de desteğiyle inşa edilen, günde 4 bin ton enkaz ayrıştırma kapasiteli geri dönüşüm tesisinde incelemelerde bulundu. Takahiko, “Ne yazık ki Japonya, yaşadığı deprem felaketlerinde çok fazla zarar görmüş ve bu sebeple enkaz yönetimi konusunda büyük bir bilgi birikimine sahip olmuş bir ülkedir. JICAnın sağladığı teknik iş birliği de dahil olmak üzere bu alandaki desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yıkılan veya sonrasında kontrollü şekilde yıkılan binaların enkazlarının geri dönüştürülmesi için Japonya ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi başlatıldı. Valilik tarafından yürütülen proje kapsamında Altınözü ilçesi Enek Mahallesindeki enkaz döküm sahasına günlük 4 bin ton enkazı ayrıştıracak tesis kuruldu. Japonyanın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, beraberindeki UNDP Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic ile tesiste incelemelerde bulundu. Vali Mustafa Masatlı, çalışmalar hakkında Katsumataya bilgi verdi.

İncelemede konuşan Vali Mustafa Masatlı, deprem nedeniyle kent genelindeki binaların yüzde 40ının kullanılamaz hale geldiğini söyledi. 88 bin 400den fazla binanın enkazını kaldırdıklarını kaydeden Masatlı, “Bağımsız bölüm olarak ifade edersek 327 binden fazla bağımsız bölümün de enkazını kaldırmış durumdayız. Bunu metrekare olarak ifade edersek 37,2 milyon metrekare inşaat alanı, 17 milyon metreküp de inşaat enkazı oluşmuş durumda. Bununla ilgili de 23 enkaz döküm alanı belirlendi ve bu alanlardan biri, şu an bulunmuş olduğumuz Emek Enkaz Döküm Sahasıdır” dedi.

Dost ve kardeş ülke Japonyanın deprem ve enkaz malzemelerinin bertarafı konusunda tecrübeli olduğunu kaydeden Masatlı tesisle ilgili şu bilgileri verdi:

“Enkaz kaldırırken bir yandan da çevreci ve sürdürülebilir hassasiyetler gözetmek durumundayız. Bu tesisimizde beton, demir, plastik ve ahşap malzemeler ayrıştırılacak. Projenin çevreci olmasının yanı sıra yeni yapılaşmada, yeni imarda da faydaları olacak. Enkazını kaldırdığımız 88 bin 400 binanın yerine bu kadar bina yapmamız lazım ve bu binalar için de bizim agregalara, betona, çimentoya ihtiyacımız var. İşte bu noktada geri dönüştürülen bu malzemeler devreye giriyor. Bizim bu malzemeleri normalde üretmemiz için yeni taş ocakları açmamız, bunun için de enerji kullanmamız, karbon salınımı yapmamız gerekiyor. Yani projeye bütüncül baktığımızda bu tesisin ne kadar önemli bir tesis olduğunu ifade etmek isterim.”

DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko ise ikinci yıl dönümüne yaklaşılan depremde hayatını kaybeden 53 binden fazla Türk vatandaşı için taziyelerde bulunarak, şöyle konuştu:

“Kahramanmaraşta meydana gelen depremlerin hemen ardından Japonya, bölgeye çok sayıda uluslararası yardım ekibi sevk etmiştir. Ayrıca, acil yardım malzemeleri ve acil hibe yardımı ulaştırmıştır. Bunlara ilaveten yaklaşık 34 milyon dolar tutarında hibe yardımı ve 550 milyon dolarlık kredi desteği sağlamıştır. Öte yandan, başta afet atıklarının bertaraf edilmesine ilişkin yönetmeliklerin oluşturulması olmak üzere, JICA aracılığıyla çok çeşitli teknik iş birlikleri gerçekleştirilmiştir. UNDP ile iş birliği içerisinde hayata geçirilen tehlikeli madde bertarafının da gerçekleştirildiği tesislere olan desteğimiz Japonyanın hibe yardımlarının bir bölümünü teşkil etmektedir. Bugün, bu tesislerden birinin bulunduğu Hataya gelerek incelemelerde bulunduğumuz için son derece mutluyum. Ne yazık ki Japonya, yaşadığı deprem felaketlerinde çok fazla zarar görmüş ve bu sebeple enkaz yönetimi konusunda büyük bir bilgi birikimine sahip olmuş bir ülkedir. Biraz önce de ifade ettiğim üzere, JICAnın sağladığı teknik iş birliği de dahil olmak üzere bu alandaki desteklerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haber – Kamera:Alican GÜMÜŞ/ HATAY,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir