Sosyal medyada bizi takip edin

Eğitim

YEE’nin ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı’ başladı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Programın Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Dairesi Başkanı Doç. Dr. Emrah Boylu, TÖMER ve DİLMER müdürleri ile kursiyerler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, “Türkiye ile diğer ülkeler arasında kültürel diyaloğun güçlenmesi adına çalışmalarına 60’tan fazla ülkede, 90’ın üzerinde Kültür Merkezinde devam eden Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretim materyallerini, teknoloji tabanlı dil öğretimi uygulamalarını, çevrim içi ve yüz yüze ders içeriklerini hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmekte ve uygulamaktadır. Türk dilini, edebiyatını, kültürünü ve sanatını yaygınlaştırmak ayrıca bu konuda eğitim almak isteyen tüm gönüllülere yurt dışında gereken hizmeti vermek amacıyla üniversitelerle iş birliği yapmaktadır. Bu kapsamda üniversitelerle Türkoloji Projesi İş Birliği Protokolü imzalamakta, yurt dışındaki Türkoloji/Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine Türkiye’den öğretim elemanı görevlendirmekte ve bu bölümlerde daha nitelikli eğitim-öğretim verilebilmesi için çalışmalarını paydaş kurumlarla birlikte istişareler dahilinde yürütmektedir” dedi.

‘TECRÜBELERİNİ ARTIRMA FIRSATI BULACAKLAR’

Prof. Dr. Aliy, “Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında Türkçe öğrenmeye yönelik artan talepleri karşılamak amacıyla bir taraftan dünyanın dört bir yanında Türk Kültür Merkezlerinin açılışlarını gerçekleştirirken, öte yandan devlet okullarında Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak okutulması çalışmalarına ‘Tercihim Türkçe Projesi’ ile katkı sağlamaktadır. Bu proje kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmesinin yanı sıra binlerce öğrenciyi bir araya getiren büyük şenlikler ve festivaller düzenlenmektedir. Sadece 2024 yılında dünyanın birçok ülkesinde toplam 19 bin 103 öğrenci bu projenin çatısı altında gönüllü olarak Türkçe öğrenmeye başlamıştır. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında uzman öğretmenler yetiştirmek, bu alana ilgi duyan ve bu alanda çalışan kişilerin meslekî gelişimlerine katkı sunmak amacıyla çeşitli sertifika programları düzenlemektedir. Bugün bunlardan biri olan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı’nın açılışı için toplanmış bulunuyoruz. Kursiyerlerimize bu program kapsamında, Türkçe özelinde yabancı ya da ikinci dil öğretim yöntemleri, yabancı dil öğretim teknikleri, pedagojik tabanlı dil öğretim yaklaşımları ve kültürel farkındalık gibi konularda detaylı bir eğitim verilecektir. Katılımcılar, sahasında uzman hocalarımız tarafından verilecek bu eğitimlerle alana dair bilgi, beceri ve tecrübelerini artırma fırsatı bulacaktır” diye konuştu.

Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi konusunda uzmanlaşmış öğretmenler yetiştirmek ve bu alanda çalışan kişilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla çeşitli sertifika programları düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’de yaşayan Türkologlara yönelik bir eğitim programı başlattı. Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı, 3-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Programda, Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri, Dilbilim bölümlerinden mezun olup başvuranlar arasından 50 kursiyer seçildi. Katılımcılar, Yunus Emre Enstitüsü’nde yüz yüze 66 saat teorik ders, Ankara’daki üniversitelerin TÖMER/DİLMER merkezlerinde 30 saat staj uygulaması, 8 saat ölçme ve değerlendirme atölyesi ve 6 saat ders materyali hazırlama atölyesi gibi eğitim alacak. Sertifika programında yer alacak başlıca ders içerikleri arasında Kültürel Diplomasi ve Eğitim Diplomasisi, Yabancı Dil Öğretiminde Temel Kavramlar ve İlkeler, Yabancı Dil Öğretiminde Yöntem ve Yaklaşımlar, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) ve Yabancı / İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Kullanımı gibi konular yer alıyor. Ayrıca, Yurt Dışındaki İki Dilli Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi ve Türk Dillilere Türkiye Türkçesi Öğretimi gibi uygulamalı derslerle katılımcıların farklı alanlardaki bilgi ve becerileri geliştirilmesi hedefleniyor.

PROGRAM SONUNDA 70 VE ÜZERİ PUAN ALANLAR SERTİFİKA ALMAYA HAK KAZANACAK

Program sonunda yapılan sınavda, kursiyerlerin yüzde 60 sınav notu ve yüzde 40 ders anlatım süreci değerlendirmesi ile elde edilen puanları toplanacak. Bu değerlendirme sonucunda 70 puan ve üzeri alan kursiyerler, başarılı sayılarak sertifika almaya hak kazanacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • YEE’nin ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı’ başladı- İstanbul DHA

  • YEE’nin ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı’ başladı- İstanbul DHA

  • YEE’nin ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı’ başladı- İstanbul DHA

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir