Türkiye
Kamu Şefleri Hakkı Olanı İstiyor: ‘Amiriz Ama Haklarımız Eksik!’
Kamu Şefleri Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Duran Yılmaz, kamu şeflerinin yaşadığı mağduriyeti songelisme.com’a anlattı.
Kamu Şefleri Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Duran Yılmaz, kamu kurumlarında görev yapan şeflerin özlük haklarıyla ilgili yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı. Yılmaz, özellikle 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile aynı “Yönetici Kadro” içerisinde yer alan şeflerin, görevde yükselme sınavı ve diğer şartları yerine getirmelerine rağmen maaş ve ek gösterge bakımından haksızlığa uğradığını vurguladı.
“Şeflerin Sorumluluğu Büyük, Yetkileri ve Hakları Sınırlı”
Yılmaz, şeflik kadrosunun kurumlarda önemli bir rolü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“666 sayılı KHK’de şef; amir ve yardımcılarıyla aynı yönetici kadroda tanımlanmıştır. Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde de Şube Müdürü ile birlikte ‘Yönetim Hizmetleri Grubu’ içinde yer alır. Bu kadroya atanmak için ise yazılı ve sözlü sınavda 70’in üzerinde puan almak gerekir. Tüm bu şartları yerine getiren şeflerimiz, maalesef sadece 250-300 TL gibi sınırlı bir maaş artışıyla görevlerini ifa etmektedir.”
Örnek olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki şeflik koşullarını hatırlatan Yılmaz, sekreterden teknisyene, din görevlisinden hemşireye kadar çok sayıda kadroda en az 8 yıl hizmet ve 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olma şartı arandığını dile getiriyor. Üstelik sınavı geçen personel, tercih ettiği kadrolara yerleşemezse kapsam dışında kalarak şef olma şansını kaybediyor.
Şube Müdürü ve Şef Arasındaki 10 Bin TL Fark
Yılmaz, şefler ile şube müdürlerinin sorumluluk dereceleri yakın olmasına rağmen maaş farkının giderek büyüdüğünü söyledi:
“Maaşlar incelendiğinde, 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla şube müdürleriyle şefler arasında yaklaşık 10 bin TL fark var. Üstelik bazı kadrolarda, şef olarak çalışma şartını taşımayanlar direkt şube müdürü olabiliyor. Bu durumda şef pozisyonundaki kişiler, kendileri için belirlenen şartlardan daha az şartı yerine getiren kişilerin amiri durumuna düşüyor. Ayrıca 3600 ek gösterge düzenlemesinde de yine maalesef şeflerimiz kapsam dışı bırakılmıştır.”
TBMM’de kabul edilen ek gösterge düzenlemesine göre 1. dereceye inen şeflere 2800 ek gösterge verilirken, şube müdürü, imam, müezzin, sayman, öğretmen gibi unvanlara 3600 ek gösterge tanındı. Bu durum emekli aylık ve ikramiyelerinde de büyük fark yaratıyor. Yılmaz, “Şeflerin emekli aylığı sadece 167 TL artarken, 3600 ek göstergeye sahip olanlar 2 bin TL civarında artış elde edecek. Emekli ikramiyesindeki artış da şeflerde 6 bin TL iken 3600 ek gösterge verilenlerde 71 bin TL’yi buluyor,” dedi.
“Ek Ders ve Mesai Ücreti Alamayan Tek Yöneticiyiz”
Kamu şeflerinin aktif görevdeyken ek ders ve mesai ücreti alamadığını dile getiren Yılmaz, “Öğretmen, sayman, imam, Kur’an kursu öğreticisi, müezzin gibi unvanlar ek ders, mesai, giyim yardımı gibi pek çok kalemden ek ücret alırken, sorumluluk sahibi şef kadroları bu ödemelerden yararlanamıyor” şeklinde konuştu.
Şeflerin, hiyerarşik yapıda şube müdüründen sonra geldiğini ancak maaşlarının pek çok pozisyonun gerisinde kaldığını vurgulayan Yılmaz, “Adalet Bakanlığı bünyesindeki şeflerin özel hizmet tazminatı 132 iken, diğer kurumlarda bu oran 82. Bu da aynı işi yapan şefler arasında kurum farkından kaynaklanan 5 bin TL’ye varan bir maaş farkı demek,” ifadelerini kullandı.
Toplu Sözleşmelerde Unutulan Kadro: Şefler
Kamu şeflerinin son 10 yıldaki toplu sözleşmelere bakıldığında herhangi bir iyileştirme göremediğini hatırlatan Yılmaz, “Polis, hemşire, bekçi, sayman, öğretmen, din görevlisi gibi pek çok meslek grubu ek haklar elde etti. Ancak şefler için ne ek gösterge ne de diğer özlük haklarında kayda değer bir düzenleme yapıldı,” dedi.
Yılmaz, büroda çalışma şartını yerine getirmeleri gereken tek ünvanın şef olduğunu, birçok kurumdaki iş ve işlemlerden sorumlu tutulmalarına rağmen konut, ulaşım, tayin gibi konularda da üst düzey yöneticilere tanınan haklardan yararlanamadıklarını söyledi.
“Şube müdürünün hakkı olan lojman şeflere tahsis edilmiyor. Büyük şehirlerde kira maliyetleri 25 bin TL’yi buluyor. Maaş farkı memurlukla 200-300 TL civarında. Pek çok şefimiz birden fazla fakülte bitirmiş, yüksek lisans yapmış ancak maddi ve özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarını dile getirmeye devam ediyor,” diyerek şeflerin yaşadığı ekonomik sıkıntıya dikkat çekti.
Talepler: 3600 Ek Gösterge ve Eşit Ücret
Kamu şefleri olarak 7147 sayılı Kanun kapsamında çıkarılacak bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3600 ek göstergeye dahil edilmeyi beklediklerini belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Bütün kurumlarda özel hizmet tazminatının eşitlenmesi, 1 ve 2. derece kadroların şeflere de tahsis edilmesi ve ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ ilkesinin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bizler, yürütülen işlerin asli sorumlularıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda atacağı bir adım, tüm kamu şefleri için hayati önem taşıyor.”
Yılmaz, sözlerini “Kamu şefleri, ülkemizin dört bir yanında titizlikle görev yapmakta ve hak ettikleri düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesini beklemektedir. Umudumuz Sayın Cumhurbaşkanımızdadır,” diyerek tamamladı.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!
KAYNAK: HABER MERKEZİ