Connect with us

BİLİM

Ünlü Belgeselde Türkiye Sınırları Hatalı Çizildi

Yayınlanma tarihi:

Ünlü belgesel kanalı Discovery Channel’ın kanallarından DMAX Türkiye’de de yayınlanan Mühendislik Harikaları belgeselinin son konusu Artvin sınırları içinde yer alan ve Karadeniz’e dökülen Çoruh nehri üstünde inşaa edilen Deriner Barajı oldu.

Ünlü Belgesel serisinin 2. dakikasında gösterilen Türkiye haritası ise bir kez daha gündeme oturdu. Daha önce pek çok farklı haritada Türkiye sınırları mevcut topraklardan daha azını gösterecek şekilde hatalı çizilmesi gündeme geliyordu. Çoğu haritada Hatay, Trakya gibi bölgeler hatalı olarak işlenirken bu sefer Türkiye’nin lehine bir hata yapıldı.

Belgeselin ikinci dakikasındaki harita, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyılarını Türkiye sınırları içinde gösteriyor.

Bahsi geçen belgeseli aşağıdaki adresten de izleyebilirsiniz.

Deriner Barajı Nerede?

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali Türkiye’nin kuzeydoğusunda Artvin ili sınırları içinde yer alıyor. Karadenize dökülen Çoruh nehri üstüne yapılan baraj yüksekliği bakımından ABD’deki ünlü Hoover barajından yüksek. Yenilikçi bir bakış açısıyla tasarlanan baraj Hoover Barajı’nın altıda biri kalınlığa sahip.

Deriner Barajı’nın Sahibi Kim?

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 669,60 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 32. Artvin’in ise en büyük enerji santrali durumunda. Elektrik Üretim A.Ş. ise kamu iktisadi teşebbüsüdür (kısa bilinen adıyla KİT)

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla