Türkiye
ANKARA – Bakan Bolat: Slovenya ile imzalanan protokol, ekonomik ortaklık geliÅŸtirmemiz için bir yol haritası
![](https://r.songelisme.com/google-news-icon.png)
TÄ°CARET Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Slovenya 9uncu Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının baÅŸarılı sonuçlarla tamamlandığını görmekten memnun olduklarını belirterek, “Bu toplantı sonucunda mutabık kalınan KEK (Karma Ekonomik Komisyonu) Protokolü daha fazla ticari ve ekonomik ortaklık geliÅŸtirmemiz için bir yol haritası olacaktır” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman AÅŸkın Bak ve Slovenya BaÅŸbakan Yardımcısı, DışiÅŸleri ve Avrupa ile Ä°liÅŸkiler Bakanı Tanja Fajon, Ankaradaki bir otelde düzenlenen Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı ve Ä°ÅŸ Forumuna katıldı. Burada konuÅŸan Gençlik ve Spor Bakanı Osman AÅŸkın Bak, “Bu KEK toplantısı sırasında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz müzakere ve tartışmaların oldukça baÅŸarılı geçtiÄŸini söylemekten memnuniyet duyuyorum. Bu KEK toplantısı sayesinde amaçladığımız hedeflere ulaÅŸmak için baÅŸarılı bir ÅŸekilde güçlü bir yol haritası çizebildiÄŸimizi söylemekten mutluluk duyuyorum. Türkiye-Slovenya KEK mekanizmasının eÅŸ baÅŸkanları olarak KEK protokolünün her bir maddesinde kaydedilen ilerlemeyi, her iki ülke için de ekonomik faydalar elde etmek üzere gelecekte de yakından takip edeceÄŸiz. Ayrıca, bu iÅŸ forumunun KEK toplantısının çıktılarını ekonomik faydaların gerçekleÅŸtirilmesinde bir adım öteye taşıyacağından eminim. Slovenya ile ikili ticaret hacmimizin 2020 yılındaki 2 milyar ABD dolarından 2024 yılında 3,1 milyar ABD dolarına önemli bir artış gösterdiÄŸini görmekten de memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.
‘SLOVENYA’YI STRATEJİK BİR ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ’
Bakan Bak, Türkiyenin, bölgesel yapıcı ve sistem dönüştürücü bir aktör olarak öne çıktığını belirterek, “Türkiye, mevcut küresel ve bölgesel zorlukların üstesinden gelebilecek daha kapsayıcı, etkin, adil ve güvenli bir uluslararası sisteme katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Tüm bu geliÅŸmeler Türkiyenin bölgesinde ve dünyada ekonomik, kültürel ve en önemlisi siyasi bir güç olduÄŸunu göstermektedir. Bölgemizdeki en önemli stratejik ortaklarımızdan biri olan Slovenya ile de aynı hedefe ulaÅŸmak için iÅŸ birliÄŸi yapmak istiyoruz. Slovenya ülkesini 2011 yılından bu yana stratejik bir ortak olarak görüyoruz. Ãœlkelerimiz arasındaki ekonomik baÄŸlar bu ortaklığın temelini oluÅŸturmaktadır. Bugün imzaladığımız KEK protokolü, Türk ve Sloven iÅŸ çevreleri için yeni bir yol haritası olacaktır. KEK mekanizmasının eÅŸ baÅŸkanı olarak, hükümetimizin planlanan faaliyetlerin gerçekleÅŸtirilmesi için tüm araçlarıyla iÅŸ çevrelerine tam destek saÄŸlayacağı konusunda sizleri temin etmek isterim. Sosyal güvenlik, eÄŸitim ve savunma sanayi gibi belli baÅŸlı alanlarda oluÅŸturulacak yeni iÅŸ birliÄŸi alanları, mevcut ekonomik ortaklığımızı çeÅŸitlendirmemize kesinlikle yardımcı olacaktır” diye konuÅŸtu.
TÃœRKÄ°YE GÃœVENÄ°LÄ°R BÄ°R TÄ°CARET ORTAÄžI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Türkiye ile Slovenya 9uncu KEK Toplantısının baÅŸarılı sonuçlarla tamamlandığını görmekten memnun olduklarını ifade etti. Bolat, “Bu toplantı sonucunda mutabık kalınan KEK Protokolü daha fazla ticari ve ekonomik ortaklık geliÅŸtirmemiz için bir yol haritası olacaktır” dedi.
Bakan Bolat, dünyada yaşanan krizlerin önüne geçilebilmesi adına Türkiyenin ortaklarıyla dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, bu çerçevede Türkiyenin güvenilir bir ticaret ortağı ve önemli bir yatırım merkezi olmasıyla, yeni yatırım planları için cazip avantajlar sunduğunu kaydetti. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında Slovenya’yı 2011 yılından bu yana stratejik bir ortak olarak değerlendirdiklerini kaydeden Bolat, iki ülke arasındaki ekonomik bağların bu ortaklığın temelini oluşturduğunu söyledi.
Haber-Kamera: Gizem ÇORLU- Ali Eren İĞDE/ANKARA,
![](https://r.songelisme.com/2021/04/songelisme-e1619686428439.png)