İş Dünyası
OYAK Çimento, net sıfır çalışmalarının Kalite Çevre Kurulu tarafından doğrulandığını açıkladı
Çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren OYAK Çimento, firmanın Aslan Çimento ve Ankara Çimento şubelerinde, TS EN 14064-1 standardı kapsamında tüm değer zincirindeki direkt ve dolaylı sera gazı emisyonlarına ilişkin hesaplamaların, Kalite Çevre Kurulu tarafından doğrulandığını duyurdu.
DEĞER ZİNCİRİNİN TAMAMI DİKKATE ALINDI
OYAK Çimento’nun Aslan Çimento ve Ankara Çimento şubelerindeki sera gazı emisyonlarına ilişkin olarak yapılan ve Kalite Çevre Kurulu tarafından da doğrulanan hesaplamalar, tüm değer zinciri boyunca 5 kategoride gerçekleştirdi. Malzeme tedarikinden başlayarak ürünlerin son kullanıcıya ulaşmasına kadar geçen tüm aşamalar bu hesaplamalara dahil edildi. Değer zincirinin tüm halkaları kapsanacak şekilde 6 kategori altında (doğrudan emisyonlar, ithal enerji, ulaşım, kullanılan ürünler, ürün kullanımından kaynaklı emisyonlar ve diğer emisyonlar) gerçekleştirildi. Bu yaklaşım ile şirket, çevresel etkilerini en aza indirme konusundaki hedeflerini sürdürüyor.
HEDEF NET-SIFIR
OYAK Çimento, 2016 yılında ortaya koyduğu sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda 2021 yılında verdiği ‘Net-Zero’ (Net-Sıfır) taahhüdüyle gerekli adımları sürdürmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir bir şekilde büyürken gelecek kuşaklara olan yönelik sorumluluğunun bilinciyle, çevreye dost yatırımlara odaklandıklarının altını çizen OYAK Çimento Genel Müdürü Murat Sela, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“OYAK Çimento olarak doğaya, çevreye ve geleceğe olan sorumluluğumuzu en öncelikli hedeflerimiz arasına koyuyoruz. Bu alanda attığımız başarılı adımların bağımsız kuruluşlarca da teyit edilmesi ise bizi gururlandırmanın yanı sıra daha da motive ediyor. Türkiye’de Net-Zero taahhüdü veren ilk çimento şirketiyiz ve bu hedef doğrultusunda attığımız adımlarla gurur duyuyoruz. Karbon emisyonlarımızı azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak için yenilikçi teknolojilere yatırım yapıyoruz. Sürdürülebilirlik alanında yönümüzü Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefine katkı verecek şekilde belirleyen bir kuruluş ve ülke ekonomisinin itici güçlerinden biri olarak daha yaşanabilir bir dünyaya katkı sağlamayı kararlılıkla sürdüreceğiz.”