Türkiye
BMC’in ürettiği yerli ve milli motorlu taktik tekerlekli zırhlı araçlar TSK’ya teslim edildi
Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden BMCnin, ürettiği yerli ve milli 100 adet yerli motorlu taktik tekerlekli zırhlı aracın teslimi nedeniyle BMCnin Pınarbaşı tesislerinde tören düzenlendi. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) Kara Araçları Daire Başkanı Ahmet Raci Yalçın, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakçı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, AK Parti milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi, Ceyda Bölünmez Çankırı, Yaşar Kırkpınar, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanoğlu katıldı. Program, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından araçların üretim süreçlerini, işlevlerini ve özelliklerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
YÜZDE 60 OLARAK BAŞLADIĞIMIZ YERLİLİK ORANI YÜZDE 95E YÜKSELDİ
SSB Kara Araçları Daire Başkanı Ahmet Raci Yalçın törendeki konuşmasına, “Biz bu proje altında bir araç teslimi yapmadık. Bir araç ailesi geliştirdik ve bunu sahaya teslim ettik diyebiliriz. Operasyonların yoğun olarak devam ettiği süreçlerdi. Bir an evvel sahaya araçlarımızı teslim etmek zorundaydık. Bu araçların geliştirilmesi açısından çok ciddi başarılar. Hem aracımızı tamamladık hem sahaya sürerek modifikasyon ve test faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Yüzde 60 olarak başladığımız yerlilik oranı yüzde 95e yükseldi” dedi.
ARAÇ TEST ALANIMIZ HER TÜRLÜ MODERN TEST İMKANINA SAHİP
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise “Türkiyenin geleceğine yön verecek projelerin güç ve aktarma teknolojilerinin yüzde 100 Türk mühendisliğiyle üreten BMC, Ankaradaki üretim üssüyle aynı zamanda Türkiyenin küresel savunma sanayindeki rekabet gücünü de arttıracak. 2025 yılı ortasında aktif hale getirmeyi hedeflediğimiz zırhlı araç üretim fabrikamızda ise aylık 8 adet Altay tankı ve aylık 10 adet, 8 çarpı 8 seri üretim kapasitesi bulunuyor. Aynı alanda tam ve diğer zırhlı araçların farklı arazi koşullarında testlerin yapılacağı bir test lazımdı tasarladık ve tamamladık. Araç test alanımız dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında en gelişmiş seviyede ve zırhlı araç içerisinde ihtiyaç duyulan her türlü modern test imkanına sahiptir. Tam kapasiteye ulaştığımızda 1500ün üzerinde mühendis ve işçimizden oluşan bir ARGE ve üretim ekibi olacak” diye konuştu.
SERİ ÜRETİME BAŞLADIK
“Özellikle 25 yıllık hayalimiz olan yerli ve milli tank projesinde seri üretim için geri sayıma başladığımızın da müjdesini vermek istiyorum” diyen Tosyalı, şöyle devam etti:
“Türk Silahlı Kuvvetlerimizin talepleri doğrultusunda yeni gereksinimlere uygun olarak tamamen baştan tasarladığımız yeni Altayı, seri üretime hazır hale getirdik. İşte tüm bu sizlerle paylaştığım ileri teknoloji ve Ar- Geye dayalı yatırımların bir sonucu olarak bugün ilk seri üretim yeri ve milli motorlu taktik tekerlekli zırhlı araçların, Türk silahlı kuvvetlerimize teslimini gerçekleştiriyoruz. Yerli ve milli tam bağımsız savunma sanayi hedefleri doğrultusunda, BMC tarafından üretilen 100 adet yerli motorlu taktik tekerlekli zırhlı aracın teslimatı bizim için büyük bir gurur ve onur. Çünkü bu tarihi teslimat ülkemizin savunma sanayisinde yerlileşme oranının arttırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması hedeflerine yönelik çok önemli bir adım. Bugün itibariyle BMC tarafından üretilen kirpi ve vuran araçlarında motorla beraber yerlilik oranı, yüzde 95 seviyesine çıkmış bulunmakta. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin taktik ihtiyaçlarına tam yanıt verecek şekilde göreve hazır hale getirilen bu araçların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”
ÜLKEMİZİN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNE TEKNOLOJİK BİR ÜSTÜNLÜK KAZANDIRMIŞTIR
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakçı da konuşmasında, 100üncü motorun her bir çalışanın emeği, azmi, alın teri ve bu ülkeye duyduğu hizmet aşkını simgelediğini söyledi. Bu üretimin sadece bir hedefin tamamlanması değil aynı zamanda yeni umutların kapısını aralayan bir dönüm noktası olduğunu belirten Orgeneral Çardakçı, “Teslim aldığımız araçlarımız bu görevleri daha etkin ve güvenli bir şekilde yerine getirmemiz için büyük bir güç ve motivasyon kaynağı olacaktır. Savunma sanayimiz, yerli ve milli üretimi önceleyen politikalarla büyük bir ilerleme yaşamış, ülkemizin bağımsızlık mücadelesine teknolojik bir üstünlük kazandırmıştır. Vuran araçlarımız, üstün zırh koruma özelliği ve operasyonel kabiliyetiyle personelimizi hem görev esnasında hem de olası saldırılara karşı koruyarak güvenli bir şekilde hizmet sunmalarına imkan sağlamaktadır. Bu araçların, kahraman personelimizin güvenliğini artırarak acılarımızı en aza indireceğine inanıyoruz” diye konuştu.
DÜNYANIN VE NATONUN EN SEÇKİN KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI’YIZ
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ise Türkiyenin küresel bir aktör, güvenlik mimarisinin vazgeçilmez bir unsuru ve uluslararası ortamda artık bir oyun kurucu olduğu bu hassas ve kritik dönemde, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle donatılmış, güçlü ve caydırıcı bir orduya sahip olmasının bir zorunluluk olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
“Türkiye İHA ve SİHA ile elektronik harp kullanımında bir numarayız. Kara harekatının önemli manevra unsurlarından biri olan taktik tekerlekli zırhlı araçlar; sürat, zırh koruması, keşif gözetleme ve ateş kabiliyetiyle, muharebe sahasının ana unsurlarından biri olmaya devam etmektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda 2011 yılından itibaren Kirpi-1 aracıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınmış, müteakip dönemde elde edilen tecrübelerden istinaden araçlara ilave yetenek ve sistemler eklenerek yeni modeller geliştirilmiştir. Şu an halen envanterimizde 1500 civarında zırhlı araç olduğunu kabul edersek, bugün Kirpisinden Vuranına yeni nesil devriye araçlarından yeni nesil taktik zırhlı araçlara kadar özellikle Irakın kuzeyinde ve Suriye hareket alanında icra edilen operasyonun yükünü taşıyan, bunlara olumlu katkı sağlayan, onların sağlığını en iyi şekilde muhafaza etmesini sağlayan bir sistem olduğu hepimiz tarafından görülmektedir. Gayretlerimizin somut sonucu olan, bugün yerli motoruyla donatılmış 100üncü taktik tekerlekli zırhlı aracı da envanterimize kazandırıyoruz. Sıra, Türk mühendislerinin ve Türk savunma sanayii ürünü olan Kara Kuvvetlerinin ana muhabere tankı Altaydadır. 2 bin 234 yıllık tarihiyle dünyanın ve NATOnun en seçkin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’yız” diye konuştu.
SON 2 YILDA TÜRK SAVUNMA SANAYİ ŞİRKETLERİNİN İMZALADIĞI İHRACAT SÖZLEŞMELERİ 20 MİLYAR DOLAR
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de “Genel anlamda yüzde 80lik bir yerlilik oranı yakaladığımız savunma sanayi sistemindeki kara araçlarından zırhlı kara araçlarında yüzde 95lik yerlilik oranını yakaladığımız yerli motorlar teslim edeceğimiz bu anlamlı günde inşallah üzerine kararlılıkla durduğumuz tüm platformlarımız için yaylı motorlarımızı geliştirmeye ve birlikte teslim etmeye devam edeceğiz. Allaha çok şükür yaptığımız teslimatlarla birlikte 7,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. 6,5 milyar dolar hedefimiz vardı. Bunu yüzde 29 üzerinde gerçekleştirerek, 7,1 milyar dolara ulaştık” dedi.
Görgün, “Sadece son 2 yılda Türk savunma sanayi şirketlerinin imzaladığı ihracat sözleşmelerinin miktarı 20 milyar dolar. Birbirinden yetenekli firmalarımız var. İşte bugün BMCdeyiz. BMC, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde, en hızlı karşılama noktasında çok fazla araç verildi. 3 bin 600ün üzerinde araç şu anda güvenlik güçlerimizin kullanımına sunuldu. Halihazırda sözleşme altında olan 5 bin üzerinde aracımızla yine üretiliyor ve teslimata hazır hale gelecek. Kara araçlarında, dünyaya baktığımızda Türkiyedeki yerli milli firmaların 40ın üzerindeki ülkeye yaklaşık 5 bin araç teslim ettiğini de bu vesileyle söylemek isterim. Bugünkü töreni anlamlı kılan yine ifade ettiğimiz yerli ve milli motorlar ailesine bakıldığında, biz bu motorların sadece burada teslimatını sağladığımız araçlar değil kullanabilecek her türlü platformda kullanılması için Savunma Sanayii Başkanlığı olarak da desteklerimizin olduğunu, arkasında durduğumuz ve bunu sağlayacağımızı bu şekilde ifade etmek isterim” diye konuştu.
Törenin ardından protokol üyelerine zırhlı araçların maketleriyle sertifikalar hediye edildi. Ardından protokol üyeleri, fabrikayı gezdi.
TUNA MOTORU, VURAN VE KİRPİ ARAÇLARI İLE 20 TONLUK ZIRHLI ARAÇLARDA KULLANILABİLECEK
Öte yandan törenden sonra da açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Bugün BMCnin tesislerindeyiz. Çok anlamlı bir töreni gerçekleştirdik. Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan araçların 100ünün teslimatını yaptık. Bugünü farklı kılan teslim ettiğimiz araçların yerli motorlarla teslim ediliyor olması. Savunma sanayinde yüzde 80 yerlilik oranına ulaştığımızı her fırsatta ifade ediyorduk. Bugün bu kara araçlarında yerli motorların kullanılmasıyla bu platformdaki araçların yerlilik oranı yüzde 95lere vardı. Bu motor ailesinin bir parçası Tuna motoru 380 beygir gücünde olan 4 silindirli. Bir sonraki ise 600 beygirlik olan Azra motoru. Sonra Utku motoru ana muhabere tankı için geliştirdiğimiz Batı motoru var. Süratle test ve kalifikasyon süreçleri devam ediyor. Bunlardan ilki olan Tuna motoru, Vuran ve Kirpi araçlarında ve 20 tonluk zırhlı araçlarda kullanılabilecektir. Bunun ilk teslimatını yapmış oluyoruz” dedi.