Sosyal medyada bizi takip edin

EYT

EYT düzenlemesi Meclis’e geliyor!

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

EYT ile ilgili son dakika haberleri milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Bakan Bilgin’in Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası için aralık ayını işaret etmesinin ardından, EYT’de hangi formül kullanılacağı da araştırılmaya başlandı. EYT nedir, ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor, şartları nelerdir? gibi soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz…

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin çözüm trafiği hızlandı. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’den “kendi modelimizi uygulayacağız” açıklaması geldi.  Peki, EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak? EYT düzenlemesinde öne çıkan soruları ve masadaki formülleri haberimizde derledik…

BAKAN BİLGİN’ DEN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI “KENDİ MODELİMİZİ UYGULAYACAĞIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT son durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. EYT düzenlemesinin gündemlerinde olduğunu ve önümüzdeki günlerde tamamlanacağını dile getiren Bakan Bilgin, “Ne Finlandiya ne Almanya; kendi modelimizi uygulayacağız” dediği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde ise “Türkiye’nin her sosyal meselesi bizim önümüzdedir. Bunların üzerinde çalışıyoruz, bunların üzerinde çözüm yolları üretiyoruz. Formüller buluyoruz, en uygununu tamamladığımız gün açıklayacağım.” ifadelerini kullanmıştı.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan çalışanlar EYT’li olarak kabul ediliyor. 4447 sayılı kanun emeklilik yaşını kademeli olarak artıran kanun 8 Eylül 1999’da yürürlüğe girdiği için bu tarihten önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar EYT’li olarak adlandırılıyor. Düzenleme bir aksaklık olmazsa Aralık veya Ocak ayında TBMM’ye gelecek.

EYT DÜZENLEMESİNE KAÇ AYDA BAŞVURULACAK?

Yasa çıktığında 3 – 5 aydan az bir süre konulmaz. Meclis’te muhalefet partilerinin vermiş olduğu öneriler var. Buralardaki tekliflerde genel olarak 3 aylık başvuru süresi verilmesi şeklinde…

1999 öncesideki yaş dışında kalan emeklilik koşullarını yerine getirenlerin tarihten itibaren emekli edilmesi. Ne zaman? EYT yasası çıktığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde  emeklilik başvurusunda bulunan çalışanlar düzenlemeden yararlanabilecek. Bu koşulu yerine getiremeyenler bu düzenlemeden yararlanamayacaklar.

EYT DÜZENLEMESİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

BİRİNCİ FORMÜL

1999 yılındaki koşulları yerine getiren EYT’li SSK’lıların emekli edilmesi… 1999 öncesindeki SSK emekli olma koşullar ne diye bakıyoruz; 3 ayrı seçenek vardı. Kadın, 20 yıllık, erkek 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve 5 bin prim gününü tamamlamışsa emekli olabiliyordu.

İKİNCİ FORMÜL

Bir başka seçenek sigortalılık süresine bakılmaksızın 5 bin prim günü bulunan ve kadınsa 50, erkekse 55 yaşını tamamlayanların emekli edilmesi…

ÜÇÜNCÜ FORMÜL

Pirim gün sayısı 5 bin günden az, ama 3600 günden falza olan kişilerin en az 15 yıllık sigortalı olma koşuluyla kadınların 50 erkeklerin 55 yaşında emekli edilmesi…

DÖRDÜNCÜ FORMÜL

Bir başka formül ise pirim gününü tamamlayan herkesin emeklilik yaşında belirli bir indirim yapılması söz konusu

Kadınlarda 7 bin 200 erkeklerin ise 9 bin iş gününü tamamlayanların emekli edilmesi…

BEŞİNCİ FORMÜL

Asgari pirim süresini tamamış yani 5 binden 5 bin 900’e kadar olan prim sayısını tamalamış işsizlerin erken emekli edilmesi; şuan ki emekli yaşına gelene kadar ise emekli aylığında indirim yapılması…

Ancak tüm bu senaryolar EYT düzenlemesinin netleşmesiyle birlikte kesinlik kazanacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam