Türkiye
Emine Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanının eşi Zsuzsanna Nagy ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğanın eşi Emine Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyokun eşi Zsuzsanna Nagy ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesini ziyaret etti. Birlikte Millet Kütüphanesine giren Emine Erdoğan ve Nagyye kütüphanede bulunan vatandaşlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
FATİH SULTAN MEHMET SERGİSİNİ GEZDİLER
Lider eşleri, önce İstanbulun fethedilişinin 571inci yıl dönümünde Fatih Sultan Mehmeti anmak için açılan Fatih Sultan Mehmet sergisini gezdi. Burada Nagy, Fatih Sultan Mehmetin Çocukluk Dönemi, Padişahlık Dönemleri, İlim Hayatı ve O Dönemde Yaşayan Alimler, İstanbulun Fethi ve Askeri Hayatı, Siyasi Hayatı ile Fatih Döneminde Mutfak, Şair Fatih: Avni, Vakıf Eserleri ve Ölümü bölümleri hakkında bilgi aldı. Nagy sergide sunulan Fatih Sultan Mehmetin kaftan, kılıç, zırh gömlek gibi kişisel eşyaları ve o dönemin tarihine ışık tutacak çok sayıda esere olan hayranlığını dile getirdi.
MESNEVİNİN İNGİLİZCE BASKISI HEDİYE EDİLDİ
Emine Erdoğan ve Zsuzsanna Nagy, sergi ziyaretinin ardından, Cihannüma Salonuna geçerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Lider eşleri, daha sonra, Macarca eserlerin bulunduğu Macar Kitaplığı bölümüne geçti. Emine Erdoğan, burada bulunan kitapları inceleyen konuğuna, Mevlananın Mesnevi eserinin İngilizce baskısını ve serginin içeriğini de anlatan Fatih Sultan Mehmet kataloğu ile İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan Türkiye kitabını hediye etti.
ORTAK KÜLTÜREL MİRASIMIZIN KORUNMASI İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAYI TEMENNİ EDİYORUM
Emine Erdoğan, Zsuzsanna Nagy ile gerçekleştirdikleri programa ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında ülkemizi ziyaret eden Macaristan Cumhurbaşkanı’nın eşi Zsuzsanna Nagy Hanımefendi ile bir araya geldik. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ni ve Fatih Sultan Mehmet Sergisi’ni ziyaret ettik. Fatih Sultan Mehmet’in sanata, bilime ve kültüre verdiği değeri gözler önüne seren, el yazmaları, haritalar, sanat eserlerine dair nadide örnekleri inceledik. Macaristan kitaplığında, iki millet arasındaki köklü bağların tarih boyunca nasıl güçlendiğinin simgesi olan kitapları yakından tanıdık. Bu ziyareti, dostluk ve bilgi ışığında geleceğe bir adım daha atmak olarak görüyor; ortak kültürel mirasımızın korunması için hep birlikte çalışmayı temenni ediyorum.”