Otomobil
Araç Satışı Sonrası Sigorta Sorumluluğu Kimde? Yeni Düzenlemeyle Her Şey Değişiyor!
Bugünden itibaren yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla, araç sahiplerinin sigortasız şekilde trafiğe çıkmalarının önüne geçilecek.
Bugünden itibaren yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla, araç sahiplerinin sigortasız şekilde trafiğe çıkmalarının önüne geçilecek.
Yapılan düzenlemenin, sigortasızlık oranını düşürerek, sigorta sektörüne olumlu katkılar sağlaması ve eski araç sahiplerinin mağduriyetlerini önlemesi hedefleniyor.
TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler
Anayasa Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki “sigorta sözleşmesinin 15 gün içinde feshedilebileceği” ve “fesih tarihinden itibaren 15 gün boyunca geçerli olacağı” maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, araç satışlarında sigortasız trafiğe çıkma dönemi sona eriyor.
Önceki uygulamada, noter işlemleri sırasında sigorta poliçesi kontrolü yapılsa da, araç satın alan kişinin sigortasız bir şekilde 15 gün boyunca trafikte seyretmesi mümkündü. Bu durum kazalarda eski araç sahibinin sorumlu tutulması gibi mağduriyetlere yol açıyordu.
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası, trafikte yaşanabilecek kazalarda üçüncü şahısların uğrayacağı maddi ve fiziksel zararları karşılamak için yaptırılıyor. Sigorta, araç sahibi tarafından sigorta şirketlerine başvurularak yapılır ve prim tutarları aracın tipi, yaşı ve kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Sigorta poliçesi, aracın tescil edildiği andan itibaren geçerli oluyor ve her yıl yenilenmesi gerekiyor.
Sigorta Bedeli Ne Kadar?
2024 yılı itibarıyla zorunlu trafik sigortası bedelleri, araç türüne ve özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle 14.000 TL ile 16.000 TL arasında değişiyor.
KAYNAK: HABER MERKEZİ