Ekonomi
900 Gün Prim Ödeyenlere Çifte Maaş Hakkı: Detaylar Belli Oldu
Eşini veya babasını kaybeden kadınlar, çifte maaş alma hakkına sahiptir.
Eşini veya babasını kaybeden kadınlar, çifte maaş alma hakkına sahiptir. Kadının çalışıyor olması veya emekli olması, maaşını etkilemez. Ancak hem babadan hem de eşten maaş almak için belirli koşullar mevcuttur.
Sosyal güvenlik mevzuatı, vefat eden sigortalıların geride kalan eş ve çocuklarını koruma amacını gerçekleştirmektir. Bu düzenlemelerin önemli bir kısmı, eşlere ödenen ölüm maaşı ile birlikte verilen yetim maaşını içermektedir.
Eşin Vefatı Durumunda Maaş Hakkı
Eşi vefat edecekse, erkek ya da kadın seçeneklerinde olmalarına izin verilecek, belirli koşullar altında maaş alma hakkı bulunmaktadır. Ölüm maaşı, sadece evli olup olmadığına göre değerlendirilmektedir. Yani, bireyin emekli olması veya çalışıyor olması, maaş alma hakkını etkilemez. Bu durumda, eşini kaybetmiş biri, kendi emekli maaşı ile birlikte eşinden kalan ölüm maaşını da alabilmektedir.
Gelir Durumu ve Oranlar
Maaş oranları, gelir yapısına göre değişiklik göstermektedir. Geliri olmayan bireylerin, aylarının %75’ini alırken, geliri olanların maaşı %50’ye düşmektedir.
Çifte Maaş Almanın Şartları
1 Ekim 2008’den sonra dul maaşı almak isteyen Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olanlar için 1800 gün, SSK’ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme şartı aranmaktadır. Daha önce, eksik günler doğum veya askerliğin borçlanmasıyla tamamlanabiliyordu; Ancak bu durum artık geçerli değildir.
İki Aylık Maaş Alma Hakkı
Kocası ölmüş bir kadın, eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan ölüm maaşını alabilmektedir. Yani çifte maaş alma imkanı söz konusudur. Dul kadın, sonuçta hem kocasından hem de kendi işinden maaş alabilir ve emekli olabilir.
Kız Çocukları İçin Durum
Kız çocukları eğer çalışmıyorsa, ölen anne ve babalarından maaş alabilmektedir. Çalışmaya başladıklarında SSK veya Bağ-Kur’dan alınan maaşları kesilmektedir. Ancak Emekli Sandığından kalan aylıkları, kız çocuğu SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışıyorsa kesilmez; Ancak memur olması durumunda maaşı kesilmektedir.
Çalışmayan Bekâr Kız Çocukları
Çalışan kız çocukları da çifte maaş alma imkanına sahiptir. 1 Ekim 2008’den itibaren yetim kız çocuklarından, ölen anne ve babalarından iki maaş alabilmektedir. Yüksek olan maaşın tamamı, diğerinin ise bir kısmı esas alınmıştır. Ancak evlendiklerinde maaşları kesilmektedir.
Sonuç
1 Ekim 2008 tarihine giren 5510 Sayılı Yasa öncesinde, dul kalan ve çalışan kadınların farklı kurumları (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) üzerinden eşten ve babadan maaş alabiliyordu. Ancak bu kesintinin ardından çifte maaş alma imkanı büyük ölçüde kısıtlanmıştır.
KAYNAK: HABER MERKEZİ