Türkiye
81 İldeki Tüm Kuyumcularda Yasaklandı: Altın Sahipleri İçin Dikkat Uyarısı
81 ildeki tüm kuyuculardan yasak kararı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz ay yaptığı açıklamaların ardından, kuyumculuk sektörüne yönelik denetimler ülke genelinde sıkılaştırıldı. Özellikle “bozdurma” olarak bilinen uygulama tamamen yasaklanırken, bu yöntemi kullanan kuyumculara ağır cezalar uygulanacağı duyuruldu.
Bakan Şimşek: Vergi Beyanları Gerçeği Yansıtmıyor
Bakan Şimşek, kuyumculuk sektöründe vergi matrahlarının sektörel hacmi yansıtmadığına dikkat çekerek, şu açıklamalarda bulunmuştu:
“Ortalama bir kuyumcunun aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bu rakamlar, sektörün gerçek ticaret hacmini kesinlikle yansıtmıyor.”
Bu açıklamaların ardından, 81 ilde kuyumcuların ticari faaliyetleri denetim altına alındı.
Kredi Kartı ile Altın Alıp Nakit Çevirme Yasaklandı
Kredi kartı limitlerini nakde çevirme amaçlı kullanılan ve halk arasında “bozdurma” olarak bilinen yöntem, tamamen yasaklandı. Bu yöntemde, kredi kartıyla altın alınıyor ve ardından kuyumcudan nakit olarak bozduruluyordu.
Yeni düzenlemelerle bu işlem yasal çerçevede yapılamayacak. Bakanlık, bozdurma işlemlerini gerçekleştiren işletmelere ciddi para cezaları uygulayacağını duyurdu. Denetimlerde POS cihazı kayıtlarının yanı sıra güvenlik kameraları da incelemeye alınacak.
Bozdurma Yöntemi Ekonomiye Zararlı mı?
Uzmanlara göre, bozdurma yöntemi gerçek bir mal veya hizmet ticaretine dayanmadığı için ekonomiye zarar veriyor. Bu tür işlemler, aldatıcı olarak nitelendiriliyor ve bazı durumlarda dolandırıcılık olarak değerlendirilebiliyor.
Yeni Kredi Kartı Kısıtlamaları Getirildi
Enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı işlemlerine yönelik çeşitli kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Bu düzenlemelerden bazıları:
• Nakit avans vadeleri, 12 aydan 3 aya indirildi.
• Avans limitleri, kredi kartı limitinin %25’i ile sınırlandırıldı.
Bu kısıtlamalar, nakit ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşların alternatif yöntemlere yönelmesine neden olmuştu. Ancak, yapılan yeni düzenlemelerle bu tür işlemlerin önü kesilmeye çalışılıyor.
Sıkı Denetimler Sürecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumculuk sektörüne yönelik bu tedbirlerin devam edeceğini belirtti. Vergi kaçakçılığını önlemek ve sektörün ticari şeffaflığını artırmak adına denetimler sıkı bir şekilde sürdürülecek.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!
KAYNAK: HABER MERKEZİ