Türkiye
81 ilde ve yurt dışı temsilciliklerde 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinlikleri

BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaşın 26 Martta BM yerleşkesindeki etkinliklere katılımı ile başlayan programlar, Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği, Sıfır Atık Vakfı, BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Habitat iş birliğiyle gerçekleştirildi. Yurt içinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri koordinesinde Sıfır Atık kavramının uygulanabilirliğini artırmak, farkındalık oluşturmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli programlar düzenlendi. 26-29 Mart arasında pek çok ilde Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru temasıyla geri dönüşüm anlatıldı. Defileler ve atölyelerde çocuklar atık kumaşları değerlendirip kendi tasarımlarını ortaya koydu.
SARAÇOĞLU MAHALLESİNDE RENKLİ ETKİNLİK
Ankarada etkinliklerin merkezi Saraçoğlu Mahallesiydi. Müzik ve kukla gösterilerinin de gerçekleştirildiği etkinlikte atık kumaşlardan çanta tasarlayan çocuklar, kravattan puf yaptı. Yeteneklerini konuşturan minikler Sıfır Atık kavramını uygulayarak öğrendi. İlkokul öğrencilerinden Esra Sönmez, “Bence burası dünyanın en güzel etkinlik yeri olabilir. Ben çok sevdim. Atık kumaşlardan çanta yapıyorum, benim için oldukça güzel bir gün oldu” dedi.
Eylül Talaşlı ise “Çevremizi kirletmemeliyiz, denizlerimizi kirletmemeliyiz. Fabrikaların bacalarına beyaz duman çıkarmaları için bir şey takmalıyız. Ben temiz bir dünya istiyorum” diye konuştu.
DEFİLE, ATÖLYE VE SERGİLERLE SIFIR ATIK ANLATILDI
İstanbulda ise Fatih Belediyesi Birinci Sınıf Atık Getirme Merkezinde atölyeler düzenlendi. Sinopta çocuklar atık tekstil malzemelerinden çorap, keçe, kukla, sepet ve anahtarlık gibi ürünler yaptı. Muğlada ilkokul öğrencileri atık malzemeler kullanarak defile hazırladı. Siirtte Hacivat ve Karagöz, palyaço gösterisi ve yüz boyama gibi eğlenceli aktivitelerle öğrencilere geri dönüşümün önemi anlatıldı. Samsunun İlkadım ve Canik belediyeleri tarafından da Atma, başkaları giysin temasıyla ücretsiz ikinci el kıyafet pazarı kuruldu. Mersinde Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin atık malzemelerden yaptığı 14 tablo ve 6 büst sergilendi. Deprem bölgesinde ise Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatayın İskenderun ilçesinde kurulan Ramazan panayırlarında da depremzede çocuklar için Sıfır Atık temalı etkinlikler düzenlendi. Türkiyenin yurt dışı temsilciliklerinde de çeşitli programlar düzenlendi.
