Connect with us

TÜM HABERLER

7200 Gün Bağkur Emeklilik Müjdesi! EYT Sonrası Hangi Kesime Fayda Sağlayacak?

Türkiye’de emeklilik sisteminde sürekli olarak yenilikler ve düzenlemeler yapılmaktadır.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de emeklilik sisteminde sürekli olarak yenilikler ve düzenlemeler yapılmaktadır. EYT (Erken Emeklilik Talebi) konusuna yönelik müjdelerin ardından, yeni düzenlemelerin yapılacağı duyuruldu. Peki, 5 yıl erken emeklilik avantajı kimlere gelecek?

Ülkemizde emeklilik sistemiyle ilgili çeşitli düzenlemeler yıllar içinde gerçekleştirilmektedir. Sorunlar aşılırken, çalışma hayatında sistemsel iyileştirmeler adım adım hayata geçirilmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmaları aralıksız sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatlarını takip ettiği bildirilmektedir.

Emeklilik sisteminde yapılacak olan yeni düzenlemelerle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz haftalarda şunları ifade etti: “Emeklilik sistemine dair bazı düzenlemeler olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Emeklilik sisteminin sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu nedenle hesaplamalar titizlikle yapılmalı ve değişiklikler buna göre uygulanmalıdır. SGK’nın tek geliri, çalışanların prim ödemeleridir. Bu yüzden insanları çalışma hayatında tutmalıyız. Ayrıca Bağkur için emeklilik prim şartını 9000 günden 7200 güne indirme planımız var. Bu zaten bir seçim sözüydü ve mutlaka gerçekleşecektir. Hiç kimsenin buna şüphesi olmasın.”

Bağkur için emeklilik prim gün sayısı şartının 9000 günden 7200 güne indirilmesi özellikle küçük esnaf için emeklilik sürecini kolaylaştıracaktır. Bu değişiklikle, küçük esnafın 5 yıllık bir prim avantajı elde etmesi sağlanacak ve Bağkur primlerini 5 yıl daha fazla ödemeleri gerekmeyecek. Bugünkü hesaplamalarla, küçük esnafın bu sayede 400.000 TL’ye varan bir kazanç elde edebileceği öngörülmektedir. Bu ödenmeyecek primler sayesinde, küçük Bağkur’lular emekli olma şansına çok daha kolay bir şekilde erişebileceklerdir.

Ev hanımlarının da emekli olabilmelerine imkan tanıyan çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılacak yasal düzenleme ile ev hanımları isteğe bağlı sigorta primi ödeyebileceklerdir. Ödenecek primlerin üçte biri devlet tarafından karşılanacaktır. Belirlenen emeklilik şartlarını sağlayan ev hanımları, çocuk sayılarına göre emeklilik yaşında indirim alarak emekli olabileceklerdir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla