Türkiye
65 Yaş ve Üstü Toplu Ücretli Mi Oldu! Birlik Başkanı Son Noktayı Koydu
Türkiye genelinde bazı belediyelerin ve kurumların 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz toplu taşıma hakkını kaldırma kararları, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in açıklamalarına neden oldu. Mahmut Şahin, yaptığı açıklamada, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için kanunla düzenlenen ücretsiz ulaşım hakkının, sadece başka bir kanunla kaldırılabileceğini belirtti.
Son günlerde Aksaray ve Burdur gibi şehirlerde alınan kararlar sonrasında 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma hakkının durumu tartışma konusu oldu. Özel halk otobüsü işletmecilerinin aldığı kararlar doğrultusunda, 65 yaş ve üzeri vatandaşların bu hizmetten ücretsiz yararlandıkları zaman artık ücret alınması planlanıyordu. Ancak Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu kararların kanuna aykırı olduğunu vurgulayarak, 65 yaş ve üzeri ücretsiz ulaşım hakkının sadece başka bir kanunla kaldırılabileceğini ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da konuya dair açıklamalarda bulundu. Göktaş, “Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın şehir içi toplu taşıma imkanlarından ücretsiz bir biçimde yararlanabilmeleri için gereken desteği sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Şahin, konuya dair açıklamalarında, 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların ücretsiz taşıma hakkının kanunla düzenlendiğine dikkat çekti. Kanuna aykırı davrananlar için cezai müeyyide uygulanacağını belirten Şahin, kanunla düzenlenen bu hakların ancak başka bir kanunla değiştirilebileceğini vurguladı.
Tüketiciler Birliği Başkanı, ücretsiz seyahat hakkının suistimal edilmemesi için sınırlama veya aylık ulaşım ücret desteği sağlanmasını önerdi. Bu öneriye göre, bakanlık tarafından aylık belli bir miktarda ulaşım desteği verilerek, bu hakın kötüye kullanılmasının önüne geçilebileceği düşünülüyor. Başkan Şahin, böyle bir çözümün, yaşlı vatandaşların ulaşım haklarıyla ilgili sorunları çözebileceğine dikkat çekti.