Türkiye
65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı kalkacak mı? Açıklama geldi!
Akaryakıt fiyatlarının artışı, iki şehirde 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz toplu taşıma hakkını tehlikeye atarken, büyük metropollerde aynı durum yaşanacak mı?
Rekorlarla dolu Temmuz ayının ardından, akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle birlikte pek çok şehirde toplu ulaşımda fiyat güncellemesi yapıldı.
Büyük metropol İstanbul’da son dönemde yüzde 51,52’lik bir artışla toplu ulaşım ücretleri yeniden belirlendi. Tam biletin fiyatı 9,90 TL’den 15 TL’ye, öğrenci bileti 4,83 TL’den 7,32 TL’ye çıktı. Metrobüs ücreti 22,5 TL oldu. Ayrıca taksi tarifeleri de artarak 40 TL’den 70 TL’ye yükseldi.
Ancak fiyat artışı tek endişe kaynağı değil. Akaryakıt zamlarının ardından Burdur ve Aksaray’da 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ulaşım hakkı askıya alındı. Peki bu uygulama diğer büyükşehirlere de yayılabilir mi?
İstanbul’da durum ne? İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş üstü için ücretsiz ulaşımın devam edeceğini belirtti. Benzer bir bilgi, İBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı tarafından da teyit edildi.
Ankara’nın durumu nedir? Ankara’daki EGO yetkilileri, ulaşım haklarının yasalarla belirlendiğini ve belirli kanunlar dışında bir değişiklik yapmanın mümkün olmadığını ifade etti.
Dünya genelinde durum nedir? Birçok ülkede, özellikle yaşlı bireyler için ücretsiz veya indirimli ulaşım hakları bulunuyor. Londra, Galler, Fransa ve Almanya’da yaşlı vatandaşlar için çeşitli avantajlar sunuluyor. Özellikle Lüksemburg ve Malta, tüm vatandaşlar için ücretsiz toplu taşıma imkanı sağlıyor.
4736 numaralı kanun ne der? Bu kanun, 65 yaş ve üzeri bireylerin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasına izin veriyor. Ancak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmelikte değişiklik yapması durumunda uygulama da değişebilir.