Emeklilik
5 Yıl Muafsınız: Başvuran Parasını Geri Alacak
Emlak vergi muafiyeti kimleri kapsıyor?
Emlak vergisi ödemelerinin ikinci taksiti yaklaşırken, emekliler için emlak vergisi muafiyeti düzenlemesi dikkat çekiyor. Peki, hangi koşullarda emlak vergisinden muaf olunabiliyor? İşte tüm detaylar…
Emekli Olanlar Hangi Koşullarda Emlak Vergisinden Muaf?
Emekli maaşı alıp başka geliri olmayan emekliler, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir konutu için emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu kapsamda, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları da muafiyet imkanından yararlanabiliyor. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alan bireyler de bu haktan faydalanabiliyor.
Kimler Muafiyetten Yararlanamaz?
Yıl içinde elde edilen mevduat faizi veya temettü gibi gelirler 150 bin TL’yi aşarsa emlak vergisi muafiyeti sağlanmıyor. Örneğin, 2022’de emekli olan bir kişinin muafiyeti 2023 yılında başlayabiliyor. 2023’te emekli olanlar ise bu haktan 2025’te yararlanmaya başlayacak.
Başvuru Süreci ve Muafiyet Şartları
Muafiyet başvurusu için belediyeye giderek, “Tek Meskeni Olan Emeklilere Ait Form” doldurmak gerekiyor. Ayrıca, 200 metrekareyi aşmayan ve hisseli konut sahipleri, hisse oranında muafiyetten yararlanabiliyor.
Geriye Dönük Vergi İadesi İmkanı
Muafiyetten habersiz olarak emlak vergisi ödeyen emekliler, geriye dönük 5 yıl içinde ödedikleri vergiyi geri alabiliyor. Bunun için belediyeye başvuruda bulunmak ve gerekli belgeleri ibraz etmek yeterli.
Yazlık Evler ve Kira Durumu
Yıl boyunca sürekli oturulan tek bir yazlık ev için muafiyet uygulanabiliyor. Ancak, birden fazla evi olanlar tüm konutları için emlak vergisi ödemek zorunda. Ayrıca, tek konutunu kiraya verip başka bir yerde oturan emekliler, kira gelir vergisine tabi tutuluyor ve muafiyet haklarını kaybediyorlar.
Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri
Her yıl iki taksitte alınan emlak vergisinin ilk taksiti Mayıs’ta, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Geciken ödemelere gecikme faizi uygulanıyor.
BİZİ TAKİP EDEREK DESTEK OLUN…
KAYNAK: HABER MERKEZİ