Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

5 yıl fırsatı: Başvuran parasını geri alacak

Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri için geri sayım başlarken, emekli maaşı alanların emlak vergisinden muaf tutulacağı duyuruldu. Peki, emlak vergisi muafiyeti hangi koşullarda uygulanır?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri için geri sayım başlarken, emekli maaşı alanların emlak vergisinden muaf tutulacağı duyuruldu. Peki, emlak vergisi muafiyeti hangi koşullarda uygulanır?
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

5 Yıl Fırsatı: Başvuran Parasını Geri Alacak

Emlak Vergisi Muafiyeti ve Geri Sayım Başladı

Emlak vergisinin ikinci taksit ödeme dönemi yaklaşırken, emekliler için önemli bir müjde geldi. Emekli maaşı alanlar, belirli koşulları sağladıklarında emlak vergisinden muaf tutulacak. Peki, bu muafiyet hangi şartlarda geçerli?

EYT Düzenlemesiyle Emekli Olanlar İçin Avantajlar

Geçen yıl EYT düzenlemesi ile 2 milyon kişi emeklilik hakkı kazanmış, bu yıl da 300 bin kişi daha emekli olmuştur. Yıl sonuna kadar bu rakamın artması bekleniyor. Emekli maaşı bağlananlara bayram ikramiyesi ve maaş promosyonu gibi ek gelir olanaklarının yanı sıra, emlak vergisi muafiyeti hakkı da tanınıyor. Bu düzenleme, yüz binlerce emekliyi kapsıyor.

Kimler Emlak Vergisi Muafiyetinden Yararlanabilir?

Emlak vergisi muafiyeti, tek konutu olan ve bu konutun brüt 200 metrekareyi aşmadığı emekliler ile SGK’dan alınan emekli maaşı dışında geliri olmayan ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınlarını kapsıyor. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlar da bu haktan faydalanabiliyor.

Öte yandan, geçen yıl elde edilen mevduat faizi ve temettü gibi gelirlerin toplamı 150 bin lirayı aşan emekliler ise bu muafiyetten yararlanamıyor.

Muafiyet Hakkı Ne Zaman Başlıyor?

Muafiyet hakkı, emekli olunan yılı izleyen yıl başlıyor. Örneğin, 2022 yılında emekli olan bir kişi, 2023 yılında bu muafiyetten yararlanmaya başlayabiliyor. 2023 yılı içerisinde emekli olanlar için ise bu hak 2025 yılında devreye girecek.

Muafiyet İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Muafiyet talep eden emekliler, bağlı bulundukları belediyeye başvuru yaparak, “Tek Meskeni Olan Emekliler İçin Başvuru Formu”nu doldurmalı ve teslim etmelidirler.

Hisseli Konutlarda Muafiyet

Bir konutta hissesi bulunan emekliler, sahip oldukları hisse oranında muafiyetten yararlanabilir. Ancak, miras yoluyla başka bir konutta hisse sahibi olanlar bu haktan faydalanamaz.

Emlak Vergisi İadesi Nasıl Alınır?

Emlak vergisinden muaf olduğu halde ödeme yapanlar, beş yıl geriye dönük olarak ödedikleri vergileri geri alabilirler. Bunun için şartları karşıladıklarını belgeleyerek belediyeye başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Yazlık Evler Muafiyete Dahil Değil

Yalnızca yılın belirli dönemlerinde kullanılan yazlık ve yayla evleri, muafiyet kapsamında değildir. Ancak yıl boyunca sürekli olarak ikamet edilen tek bir yazlık ev, muafiyet hakkından yararlanabilir.

Tek Konutunu Kiraya Veren Emekliler İçin Durum

Tek konutunu kiraya verip başka bir evde oturan emekliler, emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir; ancak kira geliri elde ettiklerinden dolayı kira gelir vergisi ödemek zorundalar.

Yeni Alınan Ev İçin Vergi Durumu

Yeni bir konut satın alan kişiler, satın aldıkları yıl için emlak vergisi ödemezler. Vergi ödemesi, alıcının ikinci yılda başlar.

Emlak Vergisi İkinci Taksit Ödemeleri Kasım Ayında

Emlak vergisi her yıl iki taksitte ödenir. İlk taksit Mayıs ayında ödenirken, ikinci taksit Kasım ayında yapılır. Gecikme durumunda gecikme faizi uygulanmaktadır.

BİZİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİN…

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam