2000 Sonrası SGK'lılar

48 49 50 51 yaşında olanlar dikkat! Emeklilik hesabı: 1999 öncesi SGK girişi olana prim-gün tablosu yenilendi!

1999 öncesi SGK girişi olana prim-gün tablosu yenilendi! 48 49 50 51 yaşla erken emeklilik hesabı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

1999 Öncesi SGK Girişi Olanlara Müjde: Prim Gün Tablosu Yenilendi!

Küçük Esnafa ve Çiftçilere Prim İndirimi Fırsatı

TBMM’ye sunulması beklenen prim indirimi düzenlemesi, milyonlarca Bağ-Kur sigortalısını yakından ilgilendiriyor. Özellikle bakkal, kasap, berber gibi küçük esnaf ve çiftçiler, prim gün sayısındaki düşüşten yararlanarak emeklilik şartlarını kolaylaştırabilecek. Peki, düzenlemenin detayları neler? İşte tüm merak edilenler…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Sosyal Güvenlikte Reform: Hedef Norm Birliği

2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, SGK çatısı altında birleştirilmişti. Ancak norm birliği hala sağlanabilmiş değil. Yeni düzenlemenin, özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için önemli avantajlar getireceği öngörülüyor.


Emeklilik Şartları ve Prim Gün Sayısı

SSK’lılar İçin Emeklilik Şartları

1999 öncesinde emeklilik için gerekli prim gün sayısı 5000-5975 gün arasında değişirken, bu tarih sonrasında 7000 gün şartı uygulanıyor. 2008’den itibaren ise hem kadınlar hem de erkekler için bu sayı 7200 güne çıkarıldı.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda Durum

Bağ-Kur sigortalılarında 1999 öncesi kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün olan prim şartı, 1999 sonrası kadın ve erkek için 9000 gün olarak eşitlendi. Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün şartı geçerli.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Son Yedi Yıl Kuralı

Prim ödemesi farklı kurumlara yapılan sigortalılar için son yedi yıl kuralı uygulanıyor. Buna göre, son yedi yılda hangi kurumda daha fazla prim ödemesi yapıldıysa o kurumun şartları geçerli oluyor. Ancak, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanlar için bu kural değişerek tüm çalışma hayatındaki prim ödemeleri dikkate alınmaya başladı.


Yeni Düzenleme Neler Getirecek?

Prim Gün Sayısı Düşüyor

Bağ-Kur’lular için prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi planlanıyor. Bu indirim, hem kadınlar hem de erkekler için geçerli olacak ve yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin emekliliğini kolaylaştıracak.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kimler Yararlanacak?

Basit usulde vergilendirilen bakkal, kasap, berber, terzi gibi esnafların yanı sıra çiftçi Bağ-Kur’lular da düzenlemeden faydalanabilecek. Ancak düzenlemenin kapsadığı detaylar, yasa teklifinin Meclis’te netleşmesiyle kesinleşecek.


Prim Borcu Dondurulanlara İhya İmkânı

Prim borcu nedeniyle günleri dondurulan Bağ-Kur’lular, eksik günlerini ihya yöntemiyle tamamlayabilecek. Dondurulan günler, son brüt asgari ücret üzerinden satın alınarak emeklilik için kullanılabilecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Emeklilik Yaşı ve Şartları

Prim gün sayısındaki düşüş, emeklilik yaşını etkilemiyor. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı devam ederken, 1 Mayıs 2008 sonrası sigortalı olanlar için yaş şartı kademeli olarak 65’e kadar çıkıyor.


EYT’liler İçin Avantajlar

EYT kapsamındaki Bağ-Kur’lular, düzenlemeden yararlanarak 9000 gün yerine 7200 günle emekli olabilecek. Ancak farklı kurumlarda prim ödemesi yapanlar için geçerli olan son yedi yıl kuralında değişiklik yapılması beklenmiyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Başvuru Şartları ve Süreç

Düzenleme kapsamında prim gün sayıları otomatik olarak güncellenecek. Ancak yaş şartını tamamlayan sigortalıların emeklilik için başvuru yapması gerekecek.


Bizi takip etmeye devam edin…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kaynak: Haber Merkezi

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version