Güvenlik
43 ilde 226 şüpheliye ‘Dümen’ operasyonu
İÇİŞLERÄ° Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire BaÅŸkanlığı’nca örgütlü olarak mali suç iÅŸleyen 226 şüpheliye yönelik 43 ilde eÅŸ zamanlı ‘Dümen’ operasyonu baÅŸlatıldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, EGM KOM Daire BaÅŸkanlığı koordinesinde 6 aydır yürütülen planlı çalışmalar sonucu yüzlerce kiÅŸiyi maÄŸdur ettiÄŸi ve devleti milyonlarca TL zarara uÄŸrattığı belirlenen mali suç örgütlerine bu sabah 43 ilde eÅŸ zamanlı ‘Dümen’ operasyonu baÅŸlatıldı. 226 şüpheliye yönelik operasyonda 268 şüpheli de ifadelerine baÅŸvurulmak üzere emniyete davet edildi.Â
DUBLÖR İLE DAVA SÜREÇLERİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞLAR
Ekiplerin yaptığı çalışmalar sonucu operasyon düzenlenen suç gruplarının bir ilde kamu görevlisine çok benzeyen kişiyi dublör olarak kullanarak para karşılığında adliyede devam eden soruşturma dosyalarını kapatma, dava sürecini yönlendirme ve valilikte tanıdığı olduğu, bu yolla silah ruhsatı ile ehliyet gibi işlemleri çözme vaadinde bulundukları, vatandaşın kişisel bilgilerini usulsüz kullanarak oluşturulan sahte vergi levhaları üzerinden kredi çektikleri, imzalattıkları senetler üzerinde tahrifat yaparak veya sahte senetler üzerinden haksız kazanç temin ettikleri belirlendi.
Söz konusu grupların ehliyet sınavlarında ‘joker ÅŸahıs’ kullanarak baÅŸkalarının yerine sınava soktukları, kurdukları paravan firmalar aracılığıyla piyasaya naylon fatura sürdükleri, yurt dışından getirdikleri sahte ehliyetleri maddi menfaat karşılığında sattıkları, alışveriÅŸ yapma suretiyle piyasaya sahte para sürdükleri, vatandaşın bilgisi ve rızası dışında hastanelerde adlarına ek gıda, gıda takviyesi ve mama reçete edilerek, reçete edilen ilaçları temin ettikten sonra piyasada spor salonlarına sattıkları tespit edildi.
DENETİMLERİ ÖNCEDEN HABER VERMİŞLER
Öte yandan şüphelilerin kafe ve restoran tarzı iÅŸletmelere yapılacak sigara denetimlerini önceden maddi menfaat karşılığı haber verdiÄŸi, özel iÅŸ yerinde çalışmayan personeli çalışıyor gibi gösterip devletten destek primi aldıkları, köylülere köy mezarlığı kurulacağı ve TOKÄ°’nin ev yapacağı vaadinde bulunarak haksız menfaat elde ettikleri ortaya çıktı.