Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

2025’te Emeklilik Sistemi Sil Baştan Değişiyor: İşte Yeni Düzenlemeler

2025 yılına girerken, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde önemli yenilikler hayata geçirilecek.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

2025 yılına girerken, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde önemli yenilikler hayata geçirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı ve sosyal güvenlik alanındaki reformlar dikkat çekiyor. Bu reformlar arasında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emeklilik yaşı düzenlemeleri ve esnek çalışma modelleri yer alıyor.

İkinci Basamak Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) farklı olarak, çalışanların işveren katkısı ile otomatik katılımını sağlayan “Otomatik Katılım Sistemi”, ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek. Bu çerçevede, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için yeni bir model geliştirilecek ve 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES’e katılımı teşvik edilecek.

Emeklilik Yaşı Düzenlemeleri

Emeklilik yaşının, doğumda beklenen yaşam süresi artışlarıyla uyumlu hale getirilmesi planlanıyor. Bu amaçla, aylık bağlama sisteminde değişiklikler yapılacak ve çalışanların iş gücünde daha uzun süre kalmalarını teşvik edecek tedbirler araştırılacak.

Esnek Çalışma Modelleri

Pandemi döneminde yaygınlaşan uzaktan çalışma için 2025 yılında hukuki altyapı çalışmaları gerçekleştirilecek. Esnek çalışma düzenlemeleri ve bağımsız çalışanların haklarını koruyacak yasal düzenlemelerin de hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Mesleki Rehabilitasyon ve Bakım Sigortası

Sürekli iş göremezlik veya maluliyet geliri alanların yeniden istihdama katılmalarını sağlamak amacıyla mesleki rehabilitasyon hizmetleri sunulacak. Ayrıca, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için yeni bir sigorta kolu olan “bakım sigortası” oluşturulması planlanıyor.

SGK İşlemlerinde Kolaylık

İşverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemlerini kolaylaştıracak bir altyapının geliştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması amaçlanıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaştırılması da bu reformların bir parçası olarak öngörülüyor.

,

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam