Connect with us

EKONOMİ

2024 vergileri için indirim yok! Yüzde 58,46’lık artışla MTV, trafik cezaları, pasaport harçları…

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayınlanma tarihi:

2024 Maaş Zamları, Artan Vergilere Gidecek! İşte Yeni Vergi Tablosu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak tespit edildi.

Yeniden değerleme oranı, vergi, harç ve ceza tutarlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)’nin 12 aylık ortalamasına göre hesaplanıyor.

Bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranı, geçen yıla göre yüzde 38,14 artış gösteriyor.

Yeniden değerleme oranı hangi vergileri etkiliyor?

Yeniden değerleme oranı, aşağıdaki vergi, harç ve cezaları etkiliyor:

  • Emlak Vergisi
  • Çevre Temizlik Vergisi
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
  • Çeşitli harçlar
  • Araç muayene ücreti
  • Gelir Vergisi tarife dilimleri
  • İdari cezalar

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde indirim beklentisi

Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yeniden değerleme oranını yüzde 122,9’dan yüzde 61,5’e düşürmüştü. Bu yıl da benzer bir indirim beklentisi vardı. Ancak, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, 2024 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde indirim yapılmadığı görüldü.

Yeniden değerleme oranındaki artış, vatandaşları nasıl etkileyecek?

Yeniden değerleme oranındaki artış, vergi, harç ve ceza tutarlarının artmasına neden olacak. Bu da, vatandaşların bütçelerini daha fazla zorlayabilir.

Örneğin, 2023 yılında 100 bin TL’lik bir konuta sahip olan bir kişi, 1.179 TL emlak vergisi ödüyordu. Bu rakam, 2024 yılında yüzde 58,46’lık artışla 1.768 TL’ye çıkacak.

Yine, 2023 yılında 100 bin TL’lik bir araç sahibi olan bir kişi, 2.655 TL MTV ödüyordu. Bu rakam, 2024 yılında yüzde 58,46’lık artışla 3.996 TL’ye çıkacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla