Connect with us

Emeklilik

2024 TORBA YASADA NELER VAR? Doğalgaz fatura desteği, 3600 ek gösterge, emekliye zam, Bağ-Kurluya 7200 gün prim, taşerona kadro…

Yayınlanma tarihi:

2024 Torba Yasa Detayları: Doğalgaz Fatura Desteği, 3600 Ek Gösterge, Emekliye Zam, Bağ-Kur’a 7200 Gün Prim, Taşerona Kadro

Önümüzdeki dönemde, dar gelirlilerden emeklilere, esnaftan işçiye, memurlardan kadınlara kadar milyonları ilgilendiren düzenlemeler, 2024 torba yasa teklifleri olarak Meclis’e taşınacak. Bu kapsamda, dar gelirlilere fatura desteği, emeklilere ek zam, ev hanımlarına emeklilik gibi düzenlemeler de yer alıyor. İşte torba yasa ile ilgili detaylar…

Dar Gelirlilere Enerji Desteği

Dar gelirliler için ilk düzenleme doğalgaz faturalarında olacak. Vatandaşa sağlanan 25 metreküp bedelsiz doğalgaz uygulamasının 1 Mayıs’ta sona ermesinin ardından yeni destekler üzerinde çalışmalar başladı. Geliri düşük vatandaşlara ucuz doğalgaz imkanı gündeme geldi. Bu düzenleme, yeni bir torba kanun teklifi olarak Meclis’e taşınacak.

Emeklilere Ek Zam

Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yansıtılacak. Memur emeklilerine ise yüzde 10 artış ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı kadar fark verilecek. Temmuz zammının memur emeklilerinde yüzde 20, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 25 seviyelerinde olması bekleniyor. Ayrıca taban aylığın artırılması ve refah payı uygulamaları da gündemde.

3600 Ek Gösterge Düzenlemesi

Memurlara yönelik 3600 ek gösterge düzenlemesi de torba yasa tasarısıyla Meclis’e taşınacak. Bu düzenlemeden memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen kamu görevlileri faydalanabilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle emekli memurların aylıkları artacak, çalışan memurların ise hem emekli ikramiyeleri hem de emekli aylıkları yükselecek.

Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik

Bağ-Kur’lulara yönelik önemli bir düzenleme de torba yasa kapsamında Meclis’e taşınacak. 1 milyon Bağ-Kur’lu için prim gün şartı 9000’den 7200’e çekilecek. Bu düzenleme ile küçük esnaf 1800 gün kazanacak. Kapsama ’10 ve daha az kişi çalıştıran’ küçük esnafın girmesi bekleniyor.

Ev Kadınlarına Kolay Emeklilik

Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emekliliklerinin desteklenmesi için yeni düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Mevcut asgari ücret üzerinden en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş olurken, düzenleme ile bu tutarın 2 bin 133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacak. Ev kadınları aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.

Taşerona Kadro

100 bin taşeron işçiye kadro verilmesi yönündeki düzenleme de Meclis’e sevk edilecek. Bu işlem, yasal düzenlemenin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.

Vergi Düzenlemeleri

Torba yasa teklifinin önemli bir ayağını vergilerde yapılacak düzenlemeler oluşturuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adaletin sağlanacağını belirtti. Çok kazanandan çok vergi alınması hedeflenirken, vergi mevzuatında köklü değişiklikler yapılacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla