Connect with us

Emeklilik

2024 Ocak Emekli ve Memur Maaşı Zammı! Son Dakika Gelişmeleri ve Beklentiler

Yayınlanma tarihi:

2024 Ocak Emekli ve Memur Maaşı Zammı! Son Dakika Gelişmeleri ve Beklentiler

Türkiye’de milyonlarca emekli ve memur vatandaş, 2024 Ocak ayı maaş zamlarını büyük bir merakla bekliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamlar, kamuoyunun ve vatandaşların gündeminde büyük bir yer tutuyor. Son dakika gelişmeleri ve hesaplamalar, 2024 yılında kimin ne kadar zam alacağını gözler önüne seriyor.

Emekli maaşı ve memur maaşı zamları için en kritik faktör, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan aralık ayı enflasyon verileri. Şu ana kadar açıklanan 5 aylık verilere göre, maaşlara yapılacak artışlar belirli bir oranda netleşmeye başladı. Ancak ocakta memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı hala merak konusu. SSK ve bağ-kur emeklisi de dahil olmak üzere tüm emekli vatandaşlar, bu zamların sonuçlarını beklemekte.

Memur ve memur emeklileri için Toplu Sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz aylarda yapıldı ve uzlaşma sağlanamadığı için kamu hakem heyeti devreye girdi. Buna göre, 2024 Ocak ayından itibaren memur ve memur emekli maaşlarına %15 Toplu Sözleşme zammı yapılacak. Ayrıca enflasyon farkı da bu zammın üzerine eklenmiş durumda. Bu iki zammın toplamı memur ve memur emeklilerinin maaşlarını %45’e yakın artıracağını gösteriyor. Geriye sadece 1 aylık veri kaldı ve aralık ayı enflasyon verisinin yaklaşık %3 çıkması bekleniyor. Bu durumda memur ve memur emeklisinin 2024 Ocak zammı, %50’ye yakın olacak.

SSK ve bağ-kur emeklileri için zam hesaplaması ise farklı bir şekilde yapılıyor. Bu emekliler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon verisini direk maaş zammı olarak alıyorlar. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği refah payı zammı da ekleniyor. 5 aylık enflasyon zammı %33’ün üzerinde olduğu için, aralık ayı enflasyonunun %3 civarında çıkması durumunda SSK ve bağ-kur emeklileri 2024 Ocak zammı olarak %46’ya yakın bir artışla karşılaşacaklar.

En düşük emekli maaşı alanlar için de müjdeli bir haber var. Temmuz ayında herhangi bir zam yapılmayan en düşük emekli maaşı, 2024 Ocak ayında artış gösterecek. Bu artış oranı oransal değil, seyyanen olacak. Yani en düşük emekli maaşlarına yapılacak zam, belirli bir oranla değil, sabit bir artışla gerçekleşecek. Uzmanlar, en düşük emekli maaşının 5.000 TL seviyesine çıkabileceğini tahmin ediyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temmuz ayındaki zamı göz önünde bulundurarak, emeklilere cömert bir artış yapması bekleniyor. Böylece 2024 Ocak ayında en düşük emekli maaşı 12.500 TL’ye kadar yükselebilir.

2024 Ocak maaş zamları için beklenen sonuçları öğrenmek için, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklayacağı aralık ayı enflasyon verilerini beklemeye devam ediyoruz. Bu tarihe kadar, milyonlarca emekli ve memur vatandaş, yeni maaşlarını ve alacakları zamları heyecanla beklemeye devam edecekler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement