Connect with us

Emeklilik

2024 en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 2008 öncesi ve sonrası emekli olanlar ne kadar alacak?

Yayınlanma tarihi:

Emekli zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konuyla ilgili kritik bir açıklama gelmişti. TÜİK tarafından 3 aylık enflasyon farkının açıklanmasıyla emekli zammında veriler netleşmeye başladı.

İşte enflasyon farkı ile emekli zammı tahminleri ve 2024 Ocak ayı en düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları tablosu…

3 aylık enflasyon farkı netleşti:

Eylül ayında enflasyon aylık yüzde 4,75 olarak açıklandı. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75 enflasyon farkını hak etmiş oldu.

Emeklilerin, sadece bu 3 ayda alacakları zam oranı yüzde 25,11 oldu. Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Emekli zammı ne kadar olacak?

Yılın sonuna kadar bir kanun değişikliği yapılmadığı takdirde SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ocak ayında sadece 2023’ün temmuz – aralık dönemindeki enflasyon oranında artacak.

2023 yılı enflasyonu yüzde 62 olursa temmuz – aralık dönemindeki enflasyon yüzde 35.25 olacak. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da bu oranda artacak.

Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca emeklilerin aylıklarında ilave artışa ilişkin bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma çerçevesinde kanun değişikliği yapılarak 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması bekleniyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yönelik bu ilave artışın ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde hayata geçirileceği tahmin ediliyor.

En düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ne olacak?

Yüzde 62 enflasyon varsayımına göre ocak ayı maaşı şu şekilde olacak:

  • SSK (2008 Öncesi): 10.301 TL
  • SSK (2008 Sonrası): 7.500 TL
  • SSK Tarım (2008 Sonrası): 7.500 TL
  • BAĞ-KUR (Esnaf – 2008 Sonrası): 7.500 TL
  • BAĞ-KUR (Tarım – 2008 Sonrası): 7.500 TL

Ek ödeme dahil:

En düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ek ödeme de dahil olacak. Ek ödeme, emekli maaşlarının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Buna göre, ek ödeme dahil en düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları şu şekilde olacak:

  • SSK (2008 Öncesi): 14.621 TL
  • SSK (2008 Sonrası): 10.500 TL
  • SSK Tarım (2008 Sonrası): 10.500 TL
  • BAĞ-KUR (Esnaf – 2008 Sonrası): 10.500 TL
  • BAĞ-KUR (Tarım – 2008 Sonrası): 10.500 TL

Emekli zammı için son durum:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli zammı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Emeklilerimizin sıkıntılarını biliyoruz iyileştirici adımlar atacağız, 2024’e inşallah bu kararları vermiş olarak gireriz.” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da emekli zammı ile ilgili, “Emekli maaşıyla ilgili de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Işıkhan, “Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. İktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz.” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de emekli zammı ile ilgili, “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük emekli maaşı alanların durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla