Connect with us

Emeklilik

2024 Emekli Zammı! 3’lü Formül Masaya Geldi! En Düşük Emekli Maaşı Bu Kadar Olacak! Emekliye Müjde

Yayınlanma tarihi:

2024 Emekli Zammı! 3'lü Formül Masaya Geldi! En Düşük Emekli Maaşı Bu Kadar Olacak! Emekliye Müjde

Son dakika haberine göre, Emekliye zam düzenlemeleri için beklenen an geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon oranı ile 2024 SGK emekli zammı netleşecek. Ayrıca Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak olan emekli kök maaşı zammı ve en düşük emekli maaşı için 2 ayrı düzenleme yapılacak. Özellikle düşük gelir grubunu gözeterek atılacak adımlarla emeklilerin alım gücü artırılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyi zorlayarak emekli maaşı artışlarına destek olacak. İşte emekli maaşı zamları için masada bulunan 3 farklı formül ve enflasyon beklentileri:

  • 5 Aylık Emekli Zammı Yüzde 33,66:
    TÜİK’in geçtiğimiz ay açıkladığı Kasım ayı enflasyon oranı yüzde 3,28 olarak gerçekleşti. Bu oran, son 5 aylık enflasyonu yüzde 33,66 olarak kayıtlara geçirdi. Bu nedenle bundan sonraki enflasyon verisi sıfır olsa bile bu zam oranı kesinleşmiş oldu. Nihai rakam, Aralık ayı enflasyonu ile belirlenecek. Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 38,08 olması bekleniyor.
  • Memur Zam Oranı Emekli Maaşları İçin Referans Olabilir:
    Memur ve memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yılda 2 kez zam alır. Memurlar, enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammı da alır. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammının yeni 6 aylık enflasyon oranından arındırılmış halini ifade eder. Bu oran, yeni toplu sözleşme zammı ile yeniden hesaplandığında memur zammı ortaya çıkar. Memur ve memur emeklisi zam oranının yüzde 49-50 bandında olması ve bu rakamın emekliler için referans olması beklenmektedir.
  • Emekliye Zam Düzenlemeleri İçin 3 Formül:
    Emekli maaşı zammı için 3 farklı formül masada bulunuyor: kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı artışı ve refah payı. 2024 emekli kök maaş zammı için beklenen rakam Merkez Bankası’nın son piyasa katılımcıları anketine göre yüzde 38,08. Ancak bu rakama memur zammı referans olarak eklenerek 10-12 puanlık bir refah payı eklenebilir. Refah payının zam oranı şeklinde mi yoksa seyyanen zam olarak mı uygulanacağı daha sonra netleşecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekliler için bütçe sınırlarını zorlayacak ve düşük gelir grubunu gözeterek adımlar atılacak. Rakamlar netleştikten sonra son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.
  • En Düşük Emekli Maaşı İçin 11 Bin TL Masada:
    2023 yılında en düşük emekli maaşı, 2 zamla birlikte 3,500 TL’den 7,500 TL’ye yükseltildi. Bu seviyenin altında maaş alan emeklilerin maaşları Hazine desteği ile tamamlanıyor. Örneğin kök maaşı 6,000 TL olan bir emeklinin maaşına önce yüzde 4’lük ek ödeme ekleniyor. Bu şekilde 6,240 TL olan maaşa, Hazine desteği olarak 1,260 TL eklenerek ödeme 7,500 TL’ye yükseltiliyor. En düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor ve bu noktada 10,000 TL ile 11,500 TL arasında rakamlar masada bulunuyor.
  • Dul ve Yetimler de Maaş Zammı Alacak:
    Emekli ve memur zammı aynı zamanda dul ve yetimlerin maaşlarını da artıracak. 4A ve 4B

‘den emekli aylığından hak sahibi olan dul ve yetimler, emekli ve memur zammı kadar artış alacaklar. Dul ve yetimler, 3/4, 2/4 ve 1/4 olmak üzere hisseleri oranında maaş alır.

  • 65 Yaş, Engelli ve Evde Bakım Maaşı Zammı:
    Sosyal yardımlar, yani 65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı gibi ödemeler her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşına yapılan zam kadar yükselir. Örneğin, 6 aylık artış memurlar için yüzde 50 ise, sosyal yardımlar da benzer şekilde artar.
  • Asgari Ücret De Refah Payı İle Belirlendi:
    2024 yılında uygulanacak olan asgari ücret, net 11,402 TL’den 17,002 TL’ye yükseltildi. Brüt asgari ücret ise 20,002 TL oldu. İşveren maliyeti de 23,502 TL olarak kayıtlara geçti. Yüzde 38’lik 6 aylık enflasyon beklentisine göre hesaplandığında asgari ücret, yüzde 49,11 zam alarak belirlendi ve Başkan Erdoğan’ın son dokunuşuyla yüzde 11-12 refah payı ile belirlendi. Emekli maaşı zamlarıyla ilgili son karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek.
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement