Connect with us

EKONOMİ

2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI! DİSK’ten Asgari Ücret Çağrısı: Yılda 4 Kez Güncelleştirilsin

2024 yılı asgari ücreti için ilk toplantı yarın yapılacak.

Yayınlanma tarihi:

Ünlü Televizyoncu Hükümetle Görüştü 2024 Asgari Ücreti Açıkladı! Rakamı Duyan Şaşkınlığını Gizleyemiyor

2024 yılı asgari ücreti için ilk toplantı yarın yapılacak. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin yılda bir değil, 4 kez güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Biz asgari ücrette artık rakamların peşinde koşmak istemiyoruz, insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz” dedi.

DİSK, 11 Aralık’tan itibaren tüm Türkiye’ye ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet ve İnsanca Yaşanacak Bir Ücret’ yürüyüşlerini taşıyacak.

Milyonlarca işçi ve emeklinin merakla beklediği 2024 yılı asgari ücreti için Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın ilk toplantısını yapacak. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, asgari ücreti belirlerken, enflasyon, geçim şartları, ücretliler geçinme indeksi, fiilen ödenen ücretler ve uluslararası standartlar gibi kriterleri dikkate alacak. Asgari ücret, aralık ayı içinde yapılacak üç ya da dört toplantı sonucunda belli olacak.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pazartesi günü başlayacak asgari ücret belirleme çalışmalarına ilişkin DİSK Genel-İş Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Çerkezoğlu, asgari ücretin memleket meselesi olduğunu belirterek, diğer tüm ücretleri de etkilediğini söyledi. Çerkezoğlu, “Asgari ücret, yüksek enflasyon koşullarında yılda 4 kez belirlenmelidir. Bir evde 2 kişi çalıştığında gelirleri, yoksulluk sınırını aşmalıdır. Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir ücret olmalıdır.” dedi.

Çerkezoğlu, asgari ücretin vergi dilimine girmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran, yüzde 10’a düşürülmelidir. Vergi dilimleri artırılmalıdır. Çalışanların, yıl içerisinde sanki zengin olmuşlar gibi bir üst vergi dilimine girmeleri kabul edilemez. En düşük emekli aylığı, en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Özel sektördeki işçilerle kamu işçileri arasında ayrım yapmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Asgari ücret, en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmalıdır.” diye konuştu.

Çerkezoğlu, asgari ücretin belirlenmesinde işçi ve emekçilerin sesinin duyurulması için 11 Aralık’tan itibaren ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet ve İnsanca Yaşanacak Bir Ücret’ yürüyüşlerini tüm Türkiye’ye taşıyacaklarını söyledi. Çerkezoğlu, “Bu hafta iş yerlerinde başlayan mücadelemiz, tüm bölgelerde gerçekleştireceğimiz kitlesel işçi buluşmalarıyla, kent kent, meydan meydan büyüyecek. DİSK Yönetim Kurulu olarak doğudan batıya, kuzeyden güneye, bölge bölge, kent kent ülkemizi dolaşacağız. ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet ve İnsanca Yaşanacak Bir Ücret’ mücadelesi için üyemiz olsun olmasın, sendikalı olsun olmasın tüm işçilerle, emekçilerle, emeklilerle meydanlarda buluşacağız. İstanbul’dan Ankara’ya ulaşan adalet mücadelesini ülkemizin dört bir yanına taşıyacağız.” dedi.

Çerkezoğlu, asgari ücret konusunda bir rakam söylemediklerini, çünkü o kadar yüksek enflasyonlu bir süreç içerisinde olduklarını, aralık ayı başında söyleyecekleri rakamın 2 ay içerisinde bile uçup gideceğini belirtti. Çerkezoğlu, “Biz asgari ücrette artık rakamların peşinde koşmak istemiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Daha da önemlisi Türkiye’yi asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtaracak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Asgari Ücret için DİSK’in talepleri şu şekilde:

  • Asgari ücret, yılda 4 kez güncellenmelidir.
  • Asgari ücret, yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır.
  • Asgari ücret, vergi dilimine girmemelidir.
  • En düşük emekli aylığı, en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
  • Özel sektördeki işçilerle kamu işçileri arasında ayrım yapılmamalıdır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında şu konular görüşülecek:

  • 2023 yılı asgari ücretinin değerlendirilmesi
  • 2024 yılı asgari ücreti için yapılacak çalışmalar
  • Asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınacak kriterler
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla