Connect with us

TÜRKİYE

2024 Asgari Ücret Beklentisi Türk-İş Tarafından Açıklandı: Milyonlarca İşçiyi Etkileyecek Zam Ne Zaman ve Ne Kadar Olacak?

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret Beklentisi Türk-İş Tarafından Açıklandı: Milyonlarca İşçiyi Etkileyecek Zam Ne Zaman ve Ne Kadar Olacak?

Türk-İş, 2024 asgari ücret beklentisini sonunda açıkladı ve bu rakam, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. Özellikle 2023’teki asgari ücret pazarlığında “Kırmızı Çizgi” olarak adlandırılan bu rakam, sendikaların altında imza atmamak için direndiği bir sınırı temsil ediyor. Eylül 2023’te açıklanan bu rakam, 2024 yılının Ocak ayındaki maaş zammı pazarlığı için resmi bir dayanak olarak kullanılacak.

TÜRK-İŞ’in Eylül 2023 raporuna göre:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 13.334,13 TL.
  • Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 43.433,65 TL.
  • Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 17.336,25 TL’ye yükseldi.

Bu rakamlar, enflasyonun yükselişini gösterirken, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca kişinin açlık sınırının altında yaşadığını gözler önüne seriyor. Şu an 11.402 TL olan asgari ücret, 13.334 TL olan açlık sınırının altında kalmış durumda ve bir ara zam beklentisini gündeme getiriyor.

Peki, 2024 asgari ücret ne zaman açıklanacak ve ne kadar olacak? Asgari ücret tespit komisyonu toplantısı Aralık ayında yapılacak. Toplantının en geç Aralık’ın ikinci haftasında başlaması ve üçüncü haftasında sonuçlanması, zamlı maaşın açıklanmasını bekliyoruz. Ancak işçi temsilcileri ve işverenler arasında erken bir uzlaşma sağlanırsa, zam miktarının daha erken açıklanabileceği de söyleniyor. 2024 asgari ücreti merakla beklenirken, milyonlar için geleceğin maaşı belirsizliğini sürdürüyor.

BENZERİ HABERLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN SONGELİSME.COM’UN BİLDİRİMLERİNİ AÇIN VE ABONE OLUN

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement