Connect with us

TÜRKİYE

2000-2015 arası için emeklilik sistemi değişiyor! Yaş prim gün tablosu A’dan Z’ye yenilendi!

Yayınlanma tarihi:

2000-2015 arası için emeklilik sistemi değişiyor! Yaş prim gün tablosu A'dan Z'ye yenilendi!

Emeklilik Hükümlerinde Kapsamlı Yeniden Değerlendirme: 2000-2015 Dönemi İçin Temel Değişiklikler Yolda.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sonrasında emeklilik sistemi üzerinde yapılan yeniden düzenlemeler, milyonları ilgilendiriyor. Sadece prim gün sayısına dair değil, aynı zamanda emeklilik haklarına ulaşmak isteyenler için belirlenen tarih kriterlerine dair de önemli revizyonlar geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni dönemi ile birlikte, söz konusu değişiklikler mercek altına alındı.

Yakında Meclis gündemine taşınacak olan yeni torba yasa, Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik süreçlerini temelden dönüştürmeyi hedefliyor. Mevcut 9 bin gün olan emeklilik için gereken prim gün sayısı, 7200 güne revize ediliyor. Bu önemli değişikliklerin TBMM tarafından yakın zamanda onay alması ve yasalaşması umut ediliyor.

PRİM DÜŞÜŞÜ İNİSİYATİFLERİ

Emeklilik sistemindaki revizyonlardan bir diğeri, küçük esnaf için başlatılan prim indirimini içeriyor. Bağ-Kur ve SSK primlerini eşitleme çalışmaları kapsamında önemli bir aşama kaydediliyor.

Bu yeniden düzenleme ile yaklaşık 1 milyon esnaf, 5 yıl erken emeklilik hakkına erişecek ve 1.800 gün daha az prim ödeyecek.

Ekim ayında gelecek olan torba yasa ile bu değişikliklerin Meclis’ten geçmesi ve Bağ-Kur’lu esnafın 5 yıl erken emeklilik avantajı ve 1.800 gün daha az prim ödemesi bekleniyor. İlk etapta, basit usulde çalışan 1 milyon küçük esnaf bu düzenlemeden faydalanacak. Küçük esnafların belirlenmesinde, 10 ve altında personeli olan işletmeler öncelikli olacak.

Bu sayede berber, bakkal, ayakkabı tamircisi, terzi, kuaför gibi basit usulde vergilendirilen esnaf, erken emeklilik hükümlerinden faydalanarak 5 yıl kazanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur’lu küçük esnafları kapsayan bu revizyon hakkında, “Bağ-Kur’lu esnafımızın emeklilik için prim gün sayısını 9 binden 7 bin 200’e indirme kararı, yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lumuzu kapsayacak. Cumhurbaşkanımızın direktifi doğrultusunda hareket edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla