Emeklilik
2. Torba Yasa ile neler çözüme kavuşacak? Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, ABO, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik…
Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, ABO, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik… 2. Torba Yasa ile neler çözüme kavuşacak?
Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, ABO, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik mağduriyetleri çözülmemişken gözler 2.Torba Yasa’ya çevrildi. 2. Torba Yasada neler var?
Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, ABO, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik gibi pek çok önemli konu, 2. Torba Yasası’nın içeriğindeki gelişmelerle yakından ilgileniyor. Bu yeni yasada neler var, bir göz atalım.
TBMM Genel Kurulu’nda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü ve EYT yasası kabul edildi. Ancak bu yasa kapsamında staj ve çıraklık, Bağ-Kur, ABO, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik gibi konular yer almadığı için, emeklilik mağduriyeti hala devam ediyor.
Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, ABO, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik mağdurları, bu konuların 2. Torba Yasası’na dahil edilmesini ve 2023 yılı sonuna kadar yeni bir torba yasa ile emeklilik haklarına kavuşmayı umuyorlar.
EYT yasasının Eylül 1999 sonrasını kapsamaması nedeniyle emekliliklerinin 17 yıl uzadığı bir gerçek. Bu nedenle kademeli emeklilik sisteminin gelmesi talep ediliyor. Kademeli emeklilik sistemiyle, aynı prim günü ve yaş şartlarını karşılayan kişilerin aynı anda emekli olma hakkı kazanması hedefleniyor.
Ancak şu ana kadar EYT yasası kapsamına alınmayan ABO, 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, prim günü veya ani yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamamış ve geçim sıkıntısı yaşamış durumda.
Staj ve çıraklık mağdurları için ise henüz bir düzenleme yapılmış değil. Bu kişiler sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmadığı için emekli olamıyorlar. Uzun yıllar çalışmış olan bu kişiler, emeklilik haklarının resmen ellerinden alındığını düşünüyorlar.
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis’in açılmasının ardından gündeme gelecek olan Torba Yasa’da staj-çıraklık sigortası, Bağ-Kur tescil ve ihya, kademeli emeklilik gibi konular da ele alınacak. Ancak bu düzenlemelerin tüm Bağ-Kur’luları kapsayıp kapsamayacağı henüz net değil.
Staj-çıraklık mağdurları için ise henüz bir çalışma yapılmıyor gibi görünüyor. Bu kişiler, umutlanmadan önce resmi bir çalışma yapılmasını talep ediyorlar.
Sonuç olarak, 2. Torba Yasası’nın içeriği ve hangi konuları kapsayacağı şu an için netlik kazanmamış durumda. Ancak birçok vatandaş, adaletli ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor ve bu konuların bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyor.
Bağ-Kur’lular için ise bazı müjdelerin olduğu belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’a göre, Ekim ayında Meclis’e sunulacak Torba Yasa’da Bağ-Kur’lular için bazı avantajlar yer alacak. Kadınlar için 7,200 gün olan emeklilik şartının 5,400 güne düşürülmesi, erkekler için ise 9,000 gün olan şartın 7,200 güne çekilmesi düşünülüyor. Ancak bu düzenlemenin tüm Bağ-Kur’luları kapsamayacağı, bazı kriterlere dayandırılabileceği ifade ediliyor.
Özgür Erdursun, yeni düzenlemenin basit usul mükelleflerini kapsayabileceğini, ancak şirket ortaklarını ve esnafı içermeyebileceğini belirtiyor. Bu durumda, prim ödeme gün sayısının ve işçi çalıştırma sayısının sınırlı olması nedeniyle emekli olmak için sahte sigortalık kayıtları oluşturulabileceği endişesine dikkat çekiyor.
Staj ve çıraklık mağdurları için ise henüz bir çalışma yapılacağına dair bir işaret bulunmuyor. Özellikle staj dönemlerinde sigorta girişi yapılan kişilerin emeklilikte bu sürelerin dikkate alınmaması, bu konuda mağduriyet yaşanmasına neden oluyor. Ancak şu an için hükümetin bu konuyu gündemine almadığı görünüyor.
Sonuç olarak, 2. Torba Yasası’nın içeriği ve hangi konuları kapsayacağı henüz netlik kazanmamış durumda. Ancak emeklilikle ilgili çeşitli mağduriyetlerin çözüme kavuşturulması için bir umut bulunuyor. İlerleyen günlerde yapılacak açıklamalar ve yasa tasarıları, emeklilik konusunda yaşanan mağduriyetlere nasıl bir çözüm getirileceğini gösterecektir.