Connect with us

TÜRKİYE

1999 Sonrası Sigorta Girişi Olanlara SGK’dan Toplu Prim İadesi! Tek Şartla Verilecek

Yayınlanma tarihi:

1999 Sonrası Sigorta Girişi Olanlara SGK’dan Toplu Prim İadesi! Tek Şartla Verilecek

SGK’dan toplu prim iadesi müjdesi duyuruldu. Belirli şartlarla, sigorta primlerini geri alabilirsiniz. Emeklilik yaşını doldurmuş ancak diğer şartları yerine getiremeyen kişiler, başvuru yapmaları durumunda ödedikleri sigorta primlerini geri alma şansına sahip olacak. İşte SGK toplu prim iadesi ile ilgili detaylar:

SGK Toplu Prim İadesi Kimleri Kapsıyor?

Emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartlara uygun olmak gerekiyor. Geçtiğimiz yıl çıkan EYT yasası ile birlikte hem prim indirimi hem de yaş indirimi uygulanmıştı. Ancak bazı vatandaşlar, emeklilik yaşı gelmesine rağmen diğer şartları taşıyamadıkları için emekli olamıyor. Yeminli maliye müşavir Ahmet Kurtuluş, bu durumda olan vatandaşlar için SGK’nın toplu prim iadesi yapacağını duyurdu. Yani, emeklilik yaşına gelmesine rağmen diğer şartları taşımayan vatandaşlar, başvuru yapmaları durumunda SGK’dan prim iadesi alabilecek.

SGK Toplu Prim İadesi Nasıl Alınır?

Türkiye’de emeklilik için bazı kriterler bulunuyor. Bunlardan en önemlileri arasında sigorta başlangıç tarihi, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş bulunuyor. Bu şartların tamamını karşılayanlar, eğer özel bir düzenlemeye tabi değillerse emekli olabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için çıkan EYT yasası ile birlikte sadece iki şartı sağlayanların emekli olmasına imkan tanınmıştı. EYT kapsamında yaş şartı aranmamıştı. Ancak normal şartlarda yaş şartını yerine getiren fakat diğer koşullara uymayan kişiler emekli olamıyor. Bu durumda olan vatandaşlar için SGK’nın prim iadesi olduğunu duyurdu. Peki, prim iadesi almak için hangi şartları taşımak gerekiyor?

SGK Prim İadesi Alma Şartları

SGK’dan prim iadesi almak için belirli şartlara uygun olmak gerekiyor. Emekli olmak için yaş şartına uygun olan fakat prim ödeme şartını taşıyamayan vatandaşlar, eksik günlerini ödemek yerine tüm primlerini geri talep edebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bu hakkı sigorta giriş tarihi 1999 ve sonrası olanlara veriyor.

SGK’dan prim iadesi almak isteyen vatandaşların yazılı bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmaları gerekiyor. Ancak yine de eksik primleri tamamlamak için askerlik borçlanması ya da doğum borçlanması gibi imkanları olanların borçlanma yaparak primlerini tamamlamasının uzun vadeli kazanç sağlayacağı belirtiliyor.

Sonuç

SGK’nın toplu prim iadesi müjdesi, emeklilik yaşını doldurmuş ancak prim ödeme şartını tamamlayamayan vatandaşlar için büyük bir fırsat sunuyor. Bu gelişme, emeklilik sürecinde finansal rahatlama sağlayarak, vatandaşların geleceğe daha güvenli bakmalarını sağlayacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla