Türkiye

1999 Sonrası SGK Girişlilere Emeklilik Fırsatı! Erken Emeklilik İle Prim Yaş Şartları Esnetildi! Kimler Erken Emekli Olacak?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Erken emeklilik konusu, ülkemizin gündeminde sürekli olarak yer buluyor. SGK tarafından yapılan son açıklama, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı olmadan emekli olmalarının önünü açıyor. Ancak bu avantajdan yararlanmak isteyenler için bazı önemli şartlar bulunuyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

EYT Yasası ve Başvurular

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, Mart ayında yürürlüğe girdi ve bu tarihten itibaren 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olarak çalışmış olan milyonlarca vatandaş için yaş şartı olmadan emeklilik imkanı sunuyor. Yasaya göre, bu kapsamda başvuruda bulunan 2 milyondan fazla sigortalının işlemlerinin büyük bir kısmı tamamlandı. Mart ayında başvuranların maaşları 1 Nisan’dan itibaren hesaplandı ve işlemleri tamamlananlar toplu olarak ikramiyeleriyle birlikte ödeme aldılar.

Prim ve Bekleme Süresi Önemli

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

EYT yasasından yararlanabilmek için 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmış olmak gerekiyor. SGK sigortalıları için, işe başlama tarihine göre 5,000 ile 5,975 gün arasında prim ödemesi yapmış olmak ve erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yıl beklemiş olmak yeterli oluyor. Ancak Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda bu şartlar daha farklı. Bağ-Kur sigortalılarından erkekler için 25 yıl (9,000 gün) ve kadınlar için 20 yıl (7,200 gün) prim ödemesi gerekiyor. Bu prim ve bekleme sürelerini tamamlayanlar, yaş şartı olmadan emekli olabiliyorlar.

Kazanılmış Hak Olarak Değerlendirilecek

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için yaş şartı olmadan emeklilik hakkı artık kazanılmış bir hak olarak kabul ediliyor. Bu şartları ne zaman tamamlarsanız, o tarihte yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. Bu nedenle bu şartları bekleyen ve hala başvuruda bulunmamış olanlar da dahil olmak üzere toplamda 4.5 milyon EYT’linin emeklilik hakkı kazanması bekleniyor.

İşlemleri Bitmeyenler Ne Yapmalı?

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Ancak bazı EYT başvurusu yapanların işlemleri hala tamamlanmamış durumda ve maaşları bağlanmamış durumda. Bu kişilerin çoğunluğunun farklı kurumlarda çalıştığı ya da Bağ-Kur sigortalısı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle işlemler tamamlanamıyor ve uzuyor. Farklı kurumlarda hizmetleri olanların dosyaları genellikle farklı şehirlerde veya farklı SGK müdürlüklerinde bulunuyor. Bu yüzden emeklilik işlemleri için kurumlar arasında yazışma yapılıyor ve dosyaların bulunup hak sahipliği kontrol ediliyor. Ardından hizmetler birleştiriliyor ve bu yazışma tamamlandığında işlemler devam ediyor. Yazışma ve inceleme süreci hala devam edenlerin emeklilik işlemleri de gecikiyor.

Borç Ödemesi Gerekenler Dikkat!

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bağ-Kur sigortalılarından borcu olanların bu borçlarını ödemeleri gerekiyor. Borç ödenmediği sürece emeklilik işlemleri yapılamaz. Başvuru sırasında borç bulunan kişilerin başvuruları iptal edilir ve borç ödendikten sonra yeni bir başvuru yapmaları gerekir. Bu nedenle Mart ayında başvurmasına rağmen borcu olduğu için işlemleri tamamlanamamış Bağ-Kur’lu EYT’liler, bu süreçte maaşlarını kaçırıyorlar. Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu SGK ve Emekli Sandığı için engel teşkil etmezken, Bağ-Kur için ödenmesi gerekmektedir. Bu nedenle borcu olan kişilerin işlemleri tamamlanamaz.

Eksikler ve Başvuru Süreci

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Buna ek olarak, başvurularını yapmış ancak yıl ve prim sürelerini tamamlamamış olanlar da bulunmaktadır. Bu durumda başvuruları reddedilir. Bu nedenle öncelikle hak sahibi olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. E-devlet veya çağrı merkezi ALO 170 aracılığıyla durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Eksiklerinizi ve Bağ-Kur tescili ile ilgili sorunlarınızı bu platformlar üzerinden öğrenebilirsiniz.

18 Yaş ve Yıl Şartı

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Son olarak, yıl şartı SGK sigortalıları için büyük önem taşımaktadır. Kadınlar için 20 yıllık bekleme süresi dolduğunda başvuru yapılabilirken, erkekler için 25 yıllık süreyi dolduramayanlar bulunmaktadır. Örneğin, 1999’da sigortalı olarak başlayan bir erkek sigortalı, 2024 yılına kadar beklemek zorundadır. Ayrıca 18 yaş da önemlidir. Birçok

sigortalı, 16 veya 17 yaşlarında uzun vadeli sigorta kollarına dahil olmuştur. Bu sigortalılar için 20 veya 25 yıllık bekleme süreleri 18 yaşından sonra başlar. Örneğin, 1981 doğumlu bir EYT’li, 17 yaşında sigortalı olmuşsa, 25 yıl beklemesi 1998 yılında değil, 18 yaşını doldurduğu 1999 yılında başlar. Bu şekilde emeklilik tarihi değişebilir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Her Şey Tamam İse SGK’ya Başvurun

Eğer yukarıda bahsedilen eksikliklerden herhangi birine sahip değilseniz ve hala maaşınız bağlanmadıysa, başka sebepler de bu gecikmeye yol açabilir. SGK müdürlüğünüzde yoğun bir başvuru trafiği varsa, işlemler daha uzun sürebilir veya dosyanız veya başvurunuzla ilgili bir sorun olabilir. Bu nedenle ilgili SGK müdürlüğüne giderek bilgi almanız faydalı olabilir. Unutmayın, emeklilik haklarınızı almak için eksiksiz ve doğru bir başvuru yapmak önemlidir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version