Connect with us

EKONOMİ

1999 SONRASI KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ TORBADA! Detaylar!

1999 SONRASI KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ TORBADA! Detaylar!

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik kapıda. 99 sonrası kademeli emeklilik sistemi, Meclis gündeminde yer alıyor. Şartları karşılayan sigortalılar tarafından merakla beklenen bu düzenleme, 1999 ve 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olanların emeklilik şartlarını değiştirecek. Peki, kademeli emeklilik sistemi torba yasada var mı? İşte detaylar…

Meclis’e gelmesi beklenen ikinci torba yasa, emekliden ev hanımına, 3600 ek göstergeden çalışan emeklilere ikramiye ödenmesine kadar birçok konuyu içeriyor. Torba yasa, 86 maddeyle birlikte taşeron işçiye kadro, kademeli emeklilik, çalışan emeklilere ikramiye ödenmesi, 3600 ek gösterge, Bağkur prim eşitleme gibi konuları ele alacak.

Kademeli Emeklilik Torba Yasada

99 sonrası kademeli emeklilik, Meclis görüşmeleri başladığında büyük bir öneme sahip olacak. Torba yasada yer alması beklenen maddeler arasında, emeklilerin yeni zamları, esnafın Bağ-Kur prim avantajıyla erken emekli olması, çalışan emeklilere ikramiye ödenmesi gibi konular da bulunuyor.

Kademeli emeklilikte, 1999 ve 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olanların; prim süresi, sigorta günü ve yaş koşullarına göre emeklilik yaşı düşecek. Bu düzenlemeyle birlikte, emeklilik hakkı elde etmek isteyenler için yeni bir dönem başlayabilir.

Kademeli Emeklilik Kimleri Kapsıyor?

Kademeli emeklilik yasası, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) meselesini de ele alıyor. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar için EYT başlangıcı kabul ediliyor. 99 sonrasında ilk kez sigortalı olanlar ise yaşa göre kademeli emeklilikten faydalanabilecekler.

Sistem, 1999 ve 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olanları kapsıyor. Bu kişiler, belirli bir prim süresini doldurarak ve yaş koşullarını karşılayarak emeklilik hakkı kazanabilecekler. 7000 gün prim ödeyen ve 60 yaşını dolduran kişiler, kademeli emeklilik sistemiyle emekli olabilecekler.

Kademeli Emeklilik Ne Zaman Çıkacak?

Kademeli emeklilik sistemi, torba yasa ile birlikte yürürlüğe girecek. Meclis’te görüşmelerin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla hayata geçecek olan sistem, Resmi Gazete’de yayımlanacak tarihten itibaren geçerli olacak.

Bu önemli düzenleme, sigortalı çalışanların emeklilik süreçlerini etkileyecek ve birçok vatandaşı doğrudan ilgilendirecek. 99 sonrası kademeli emeklilikle ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edin.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla